Adulto.cz využívá MojeID k ověření věku v elektronických obchodech

MojeID od začátku poskytuje ověřené informace o věku uživatele. Jedná se o datum narození, případně pouze informaci, zda je uživatel 18+. K tomu potřebuje uživatel tzv. ověřený účet a poskytovatel služby plný přístup.

Již v roce 2013 dTest v rámci svého šetření elektronických obchodů prodávajících alkoholické nápoje zcela jasně označil službu MojeID jako jedinou v té době schopnou zajistit ověření zletilosti elektronicky. Na danou skutečnost reagovala řada e-shopů a službu MojeID individuálně implementovala.

Ochrana osob mladších 18 let a jejich vyloučení z prodeje tabákových výrobků, alkoholu, erotického zboží, pyrotechniky aj. je v české legislativě zakotvena v několika různých zákonech. Prodejce je povinen technickými prostředky nebo systémy třetích stran zabránit tomu, aby osoba mladší 18 let mohla provést objednávku zboží.

Většina prodejců tuto povinnost řeší nedostatečným způsobem, například ověřením věku dopravcem při předání zásilky nebo varováním na stránce. Prodejce je však podle znění zákona a výkladu kontrolních orgánů povinen ověřit věk zákazníka v okamžiku uzavření kupní smlouvy, nikoliv až při dodání zboží zákazníkovi.

Služba Adulto.cz sdružuje více metod ověření zletilosti a jednou z nich je i MojeID. Provozovatel elektronického obchodu může aktivací modulu v administraci v podstatě okamžitě začít službu, která je zdarma, využívat.

Adulto.cz je aktuálně dostupné pro několik platforem – Shoptet, UpGates, eshop-rychle nebo WooCommerce. V současné době již věk touto službou ověřuje více než 100 elektronických obchodů.

Proces ověření je velice jednoduchý a rychlý. V objednávce stačí kliknout na tlačítko a následně se autorizovat v rámci služby MojeID.

Účet MojeID musí být validován nebo ověřen proti registrům veřejné správy. Služba požaduje k ověření pouze datum narození a pokud si uživatel ponechá uložené údaje v profilu MojeID, není již při dalším použití služby se třeba autorizovat.

Autor:

Komentáře (1)

  1. Danny říká:

    Rada eshopu sice mojeID pred temi deseti lety implementovala, ale jen jako komplementarni prostredek overeni. Aneb i tam, kde je to overeni vyzadovano casto to overeni neni implementovano restriktivne, ale jen jako jedna z moznosti… A ve vztahu k pripadnym kontrolam to jako jista forma „alibismu“ asi staci i kdyz to jde celkem jednoduse obejit.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..