Advisory Board Safer Internet Centra

V pořadí již 62. mezinárodní festival filmů pro děti a mládež (MFF Zlín), který se uskutečnil od 30. 5 do 1. 6. 2022, přinesl nejen řadu skvělých filmů o dětech a pro děti, ale také bohatý doprovodný program. Jeho součástí byl i konferenční blok „Děti bez hranic“, kde se diskutovala témata spojená s komunikací, médii, vzděláváním či bezpečným internetem. Safer Internet Centre Czech Republic zde proto nemohl chybět.

Spojení MFF Zlín a SIC CZ můžeme nazvat již tradičním. Stěžejní aktivitou našeho centra v rámci festivalu je organizace setkání partnerských organizací sdružených do tzv. Advisory Boardu (název převzatý z terminologie Evropské komise). Téměř 40 subjektů i individuálních odborníků napříč veřejným, soukromým i neziskovým sektorem v jeho rámci sdílí příklady dobré praxe, diskutuje aktuální trendy a výzvy v oblasti rizikového chování na internetu, prezentuje své projekty a především spolupracuje s cílem vytvořit z internetu bezpečnější místo pro naše děti a dospívající.

Před vlastním Advisory Boardem se uskutečnily dvě projekce seriálu #martyisdead pro školy s následnou debatou za účasti Martina Kožíška z našeho SIC CZ a režiséra Pavla Soukupa. Obsahem seriálu i následné diskuse se středoškoláky byla kyberšikana.

Letošní Advisory Board MFF Zlín jsme rozdělili do tří tematických panelů, pokrývající témata dezinformací, kyberšikany a on-line radikalizace dětí a dospívajících. Koncepčně byly tyto panely pojaty odlišně s cílem prezentovat různé možnosti a způsoby uchopení společensky zásadních témat.

Moderátorem prvního panelu byl novinář Čestmír Strakatý, který vedl rozhovor na téma dezinformací, jejich vlivu na nás a možností se jim aktivně bránit. V Malém sálu Kongresového centra Zlín do panelu usedli žurnalista a zakladatel webu Manipulatori.cz Petr Nutil a analytik pro oblast bezpečnosti s důrazem na problematiku mediální a ICT Roman Máca. Ze záznamu byl zároveň zprostředkován rozhovor Čestmíra Strakatého s místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem, pořízený přímo pro dotčený Advisory Board. Publikum díky tomu dostalo příležitost blíže nahlédnout do problematiky, které je aktuální i díky probíhající ruské agresi na Ukrajině.

Se skvělou odezvou publika se poté setkala prezentace videohry „DigiStories: Nela“ v průběhu druhého bloku. Jde o moderní hru na téma kyberšikana z dílny Člověka v tísni (projekt Jeden svět na školách – JSNS). Michaela Trnková a Adéla Sílešová z JSNS představily Nelu a následně si ji s účastníky Advisory Boardu v reálném čase zahrály. Všichni v sále jsme tak měli možnost rozhodovat o dalším směřování on-line komunikace mezi dvěma kamarádkami, která se od počáteční „nevinnosti“ posunula někam zcela jinam. Nejen kvůli Nele jsme rádi, že Člověk v tísni bude se svým projektem JSNS součástí našeho budoucího Safer Internet konsorcia.

Závěrečná část byla věnována u nás prozatím opomíjenému tématu radikalizace dětí a dospívajících. Markéta Hrehorová z divadelního studia Farma v jeskyni představila originální pohybové představení a audiovizuální inscenace s dětskými herci na výše uvedené téma, nazvanou Commander. Obě umělecká díla pracují s dialogy převzatými ze skutečných chatů extremistické on-line skupiny, kterou pod profilem „Commander“ vedl třináctiletý chlapec. Problematika on-line radikalizace dětí vs. nedospělé chování společnosti i způsob samotného zpracování kreativního týmu pod vedením Viliama Dočolomanského vzbudilo v sále pozornost. V závěrečném bloku našeho Advisory Boardu se tedy rozhodně neusínalo.

Po skončení oficiálního programu probíhal networking na terase Kongresového centra, které je dílem zlínské rodačky, paní architekty Evy Jiřičné. Stejně jako v loňském roce jsme od účastníků dostali pozitivní zpětnou vazbu a navíc aktivně pomohli k propojení několika partnerů, kteří mají zájem spolupracovat při tvorbě nového preventivního a vzdělávacího obsahu. Sami jsme kromě jiného domlouvali zapojení SIC CZ do programu blížícího se českého předsednictví v Radě EU.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..