ON-LINE ZOO – BÁSNIČKY

Představte si zoologickou zahradu, ve které zvířátka běžně používají mobily a internet. Díky nim se nejen vzdělávají a poznávají moderní technologie, ale zároveň se občas dostanou do situací, které jsou pro ně obtížné. Ať se jedná o čas trávený na internetu, šíření nepravdivých informací či nabídky na schůzky od neznámých lidí. Taková je základní obsahová linie původně rakouské knížky ON-LINE ZOO, kterou v našem Safer Internet centru používáme při besedách s dětmi ve školkách a na prvním stupni základních škol.

V letošním roce jsme se rozhodli rozšířit řadu doprovodných materiálů k ON-LINE ZOO o básničky. Za nás se jedná o příjemnou a dětmi pozitivně přijímanou formu, která dokáže hravě a s nadhledem prezentovat i obtížná témata.

Po domluvě s držiteli práv jsme se s kolegyní Michalou Radotínskou a externí editorkou pustili do psaní básniček. Dětem jejich prostřednictvím přinášíme příběhy opičáka Oldy, pandy Pavla, antilopích sourozenců Adama a Agáty, žirafky Žanety a tučňáka Tondy, kterými provází ředitelka ZOO Eliška. Původní verzi jsme navíc doplnili o závěrečné shrnutí všech příběhů, abychom dali učitelům i rodičům ještě více prostoru probrat s dětmi zásady bezpečného chování na internetu.

Jestli se nám básničky povedly či nikoli ponecháváme na posouzení každého z vás, níže každopádně nabízíme malou ochutnávku na téma pořizování a sdílení nevhodného obsahu. Seznamte se prosím s tučňákem Tondou:

Tučňák Tonda

Uprostřed zahrady
je výběh tučňáků,
na vlně pohody
surfují ve fraku.
Proč ale Toníček
stojí sám za skálou,
svlečený do plavek,
telefon před sebou?

„Nazdárek, Toníku,
co to tu vyvádíš?
A proč jsi bez šatů,
copak se nestydíš?“

„Dělám si fotky
pošlu je ostatním.
Mám nové plavky,
trochu se pochlubím.“

Eliška nevěří,
co právě slyšela.
„Tohle se, Toníčku,
s obrázky nedělá.“

„Taková selfie
bys neměl posílat.
Jsou příliš osobní,
může se něco stát.

Tonda si vzal oblečení,
skočil šipku do bazénu.
Řádit venku, to se cení,
fotit sebe nemá cenu.

Knížka ON-LINER ZOO – básničky je dostupná v elektronické verzi na stránkách Edice CZ.NIC (zde). Na počátku roku 2022 ji vydáme i knižně.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..