Mládež sobě aneb Jak upozornit mladé lidi na úskalí Internetu

Během letošního Zlínského filmového festivalu někteří členové našeho mládežnického panelu, který je součástí projektu Safer Internet Centrum, též přiložili „ruku k dílu“. Jejich úkolem bylo vymyslet scénář pro krátké video na téma bezpečnost na Internetu. Následně si stoupli před kameru a vyzkoušeli si, jaké to je být v roli herce, čehož se zhostili znamenitě. Však posuďte sami…

Studenti měli tu čest natáčet s pány Patrikem Fialou a Martinem Klesnilem, kteří stojí za dokumentárním pořadem Černota a podcasty U Kulatého stolu, za než v roce 2020 získali ocenění v anketě Křišťálová lupa.

Naši „mládežníci“ si připravili celkem šest témat vycházejících ze situací, do nichž se uživatelé Internetu skutečně dostávají a následně čelí nepříjemným důsledkům. Jde o:

  • krádež identity,
  • sexuální obtěžování,
  • sdílení všech aktivit s veřejností,
  • sdílení osobních údajů,
  • sdílení neověřených informací,
  • urážení a ponižování.

Cílem krátkého videa je poukázat na absurditu chování některých lidí v on-line prostoru. Pokud totiž všechny příběhy převedeme do reálného života, najednou na nás působí nepřirozeně a mnohdy až komicky. Internet je veřejným prostorem, kam má přístup kdokoli z nás a tudíž musíme být neustále ve střehu, protože nikdy nevíme, kdo se nachází „na druhé straně“.

Mottem celého videa se stalo sdělení: „Chovejme se k sobě na Internetu stejně jako v reálném životě“. Studenti zapojení do mládežnického panelu by tímto videem rádi oslovili mladé lidi (a nejen ty) a přiměli je zamyslet se nad ztvárněnými situacemi, do kterých se snadno mohou dostat i oni sami či někdo z jejich okolí.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..