Mikýřova etiketa komentování

V rámci našeho projektu Safer Internet Centrum jsme společně s MALL.TV a Mikýřovou úžasnou poutí internetem natočili přes léto několik spotů, které se věnují problematice Hate Speech. Začněme tím, že vysvětlíme, co přesně tato dvě anglická slova znamenají.

Už od mala dětem vštěpujeme několik základních, bezpečnostních pravidel. Například, že by se měly rozhlédnout, pokud přechází cestu. Předáváme jim ale i rady pro cestu kyberprostorem? Dítě, které vstupuje do kyberprostoru, bychom měli připravit na to, že ve chvíli, kdy nebude na síti moc aktivní, může dostávat celou řadu různých nabídek. Ne každá z nich ale musí být pozitivní. Například se dost často stává, že se stane obětí náhodného útoku cizích lidí, kteří mohou nevhodně komentovat či jinak reagovat na jeho aktivity.

Jednou z nejčastějších forem útoku nejen na děti je Hate Speech. Jde o nenávistné projevy, do kterých můžeme zahrnout útoky, které šíří, podněcují, podporují nebo ospravedlňují nenávist proti určité skupině osob. Může jít o skupiny, kde jsou lidé jiné rasy, etnicity, náboženského vyznání a podobně. Terčem útoku mohou být také lidé se zdravotním handicapem, jiným politickým smýšlením nebo kvůli vzhledu. Hejty nalezneme téměř v každé diskuzi pod články, na diskuzních fórech, sociálních sítích nebo i v soukromé komunikaci.

Neomezená virtuální svoboda a anonymita má i na sociálních sítích právní rámec a hranice. Příspěvek či komentář může naplnit skutkovou podstatu hned několika paragrafů trestního zákoníku:
§ 181 – poškození cizích práv
§ 184 – pomluva
§ 345 – křivé obvinění…
§ 355 – hanobení…
§ 356 – podněcování k nenávisti…
§ 357 – šíření poplašné zprávy
§ 364 – podněcování k trestnému činu
§ 365 – schvalování trestného činu
§ 404 – projev sympatií k hnutí směřující k potlačování práv a svobod člověka

Pokud se staneme terčem vulgárních, nenávistných nebo dokonce výhrůžných zpráv, měli bychom zachovat chladnou hlavu. Tou největší chybou je, že na tyto zprávy a komentáře reagujeme.

Možná se jen snažíme podvědomě bránit, ospravedlnit nebo něco vysvětlit. Reagováním na tyto příspěvky ale situaci akorát zhoršíme, mohou do ní být zataženi i další lidé a problému se už jednoduše nezbavíme.

Pro tyto situace slouží pár základních, ale jednoduchých rad:
– na vulgární, výhrůžné nebo nenávistné zprávy nereagujte,
– vložte si jejich odesilatele do nějaké formy blokace či ignorace (každá služba nějakou formu ztišení nebo trvalou blokaci nabízí),
– tyto zprávy nemažte, situace se může zhoršit a bude potřeba mít v ruce nějaký důkaz, například záznam komunikace,
– situaci řešte okamžitě s administrátorem stránek, službou, případně s policií.

I když jsou některé formy Hate Speech vážné, neznamená to, že by za to mohl Internet. Nezapomínejme, že je to skvělý nástroj, plný zajímavých a důležitých informací, zábavy a snad i neomezených možností. Chovejme se na Internetu tak, jak bychom chtěli, aby se ostatní chovali k nám.

Pokud jste se někdy setkali s podobným typem příspěvků či zpráv, dejte nám vědět. Než si vzpomenete nebo nám napíšete, podívejte se, o čem je řeč. Spoty naleznete na našem Youtube kanálu.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..