Hotlinky úspěšně čelí nezákonnému obsahu

V poslední dnech plní titulky v médiích změna přístupu společnosti Apple, která se rozhodla aktivně bojovat proti dětské pornografii. Její snahy se zatím zaměřují jen na USA. To však neznamená, že v České republice a v Evropě by nám byl tento druh on-line obsahu lhostejný. Naopak. Za podpory Evropské komise funguje již 22 let mezinárodní síť linek pro hlášení nelegálního obsahu (INHOPE), do které se v roce 2018 zapojilo i naše sdružení.

Za loňský rok přijala naše linka pro hlášení nezákonného obsahu STOPonline.cz celkem 2 689 oznámení, což podle výroční zprávy INHOPE činilo 3 % všech hlášení z evropského kontinentu. O první příčku se dělí s 26 % Rakousko a Nizozemí, které však s 94 % patří mezi suverénně nejvýznamnější země, kde je tento obsah umístěn. Pro nás je určitě potěšitelné, že díky legislativě i nastavené efektivní spolupráci s policií se daří nelegální obsah odstraňovat a Česká republika si již poněkolikáté v řadě obhájila pozici země, kde je tohoto obsahu nejméně.

I přestože se hotlinky v loňském roce potýkaly s omezeními způsobenými pandemií koronaviru, podařilo se jim odstraňovat materiál obsahující sexuální zneužívání dětí přibližně o 50 % rychleji než v předchozím roce. Budeme-li konkrétnější, znamená to, že 74 % tohoto nelegálního obsahu je z hostitelského webu odstraněno do 3 dnů, zatímco předchozí rok se tento materiál dařilo eliminovat do 5 dnů, což se dá považovat za obrovský úspěch.

Oběťmi nezákonného on-line obsahu jsou především děvčata, a to z 93 %. Podíl dívek se každým rokem nepatrně zvyšuje. Co se týče věkového rozložení obětí, v loňském roce se 76 % případů zabývalo dětmi ve věku 3 – 13 let, 22 % případů pubescenty ve věku 14 – 17 let a 1 % případů připadlo na ty nejmenší děti ve věku 0 – 2 roky. Oproti předchozím letům se podíl skupiny dětí pod 13 let snížil, přesto se jedná o poměrně alarmující číslo.

Zdroj: INHOPE Annual report 2020

Z výše uvedených statistik je zřejmé, jak je důležité dbát na dostatečnou osvětu, a to nejen na prvním stupni základních škol. V rámci projektu Safer Internet Centrum alias Bezpečně na netu nabízíme zdarma celou škálu vzdělávacích materiálů, kde se mladší děti i náctiletí dozví, jak se na internetu chovat bezpečně.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..