Ohlédnutí za Dnem bezpečnějšího internetu 2021

Druhé únorové úterý je celosvětově vyhrazeno pro Den bezpečnějšího internetu. Tento tematický den jsme si letos připomenuli již poosmnácté a vedle České republiky se do něj zapojilo více než 170 zemí na světě. Jak vypadal Den bezpečnějšího internetu u nás?

Sdružení CZ.NIC je prostřednictvím národního Safer Internet Centra, které spravuje, koordinátorem této aktivity pro Českou republiku. Situace okolo koronaviru nám bohužel překazila spoustu plánů co, kde a jak udělat, a tak se veškeré akce letos přesunuly do online prostředí. Zatímco v zahraničí má tento den v kalendáři mnoho významných firem i státních institucí, u nás si své místo teprve hledá. I tak jsme byli mile překvapeni, kolik organizací se do letošní akce zapojilo. Desítky z vás se ozvaly na naši výzvu, kterou jsme adresovali institucím věnujícím se bezpečnosti, prevenci, vzdělávání nebo intervenci na Internetu, ale i státním organizacím, dětem nebo rodičům.

Tradičně se do oslav Dne bezpečnějšího internetu zapojila společnost Seznam.cz, která připravila sérii článků a pro tento den změnila na hlavní stránce svého maskota Krastyho.

Technologická společnost Avast představila nový seriál Internet pod lupou, na němž spolupracovala společně s KPBI. Online bezpečnosti a prevenci se také věnuje projekt O2 Chytrá škola, ta se tohoto dne účastní dlouhodobě. Z mnoha dalších komerčních subjektů zmiňme ještě Českou spořitelnu, Komerční banku mediální dům Czech News Centre, který prostřednictvím své internetové televize MALL.TV natočil k tomuto dni tématické video.

Co nás ale velmi potěšilo, bylo zapojení státních institucí, měst nebo bezpečnostních složek. Už od rána jsme mohli sledovat „smršť informací“ na Facebooku Policie. A za pozornost také stojí aktivita oddělení vzdělávání Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, to při této příležitosti představilo nový osvětový videokurz s názvem „Jsem netvor, tvor, který žije na netu“.

Tradičními podporovateli jsou i naši další partneři – Linka bezpečí, Dětské krizové centrum nebo vzdělávací projekt Univerzity Palackého v Olomouci E-bezpečí. Letos se ke Dni bezpečnějšího internetu přidalo i sdružení CESNET, společnost Whalebone nebo Digikoalice. Aktivní bylo také Ministerstvo vnitra, Ministerstvo školství nebo Úřad vlády a řada měst či knihoven. Již po několikáté podpořila tento den také místopředsedkyně Evropského parlamentu, paní Dita Charanzová, která natočila výzvu pro rodiče a připravila vzdělávací kampaň v médiích.

Ze zapojených škol zmiňme tu v Radosticích. Z ní nám zaslali práce páťáků, kteří pro své kamarády připravili několik rad, jak bezpečně pracovat s Internetem.

Letos oslavila Den bezpečnějšího internetu opravdu velká skupina jednotlivců i organizací. Neradi bychom na někoho zapomněli, a tak připomeňme oficiální hashtagy #saferinternetday a #SID2021, díky nimž získáte kompletní přehled.

A co říci závěrem? Moc děkujeme všem, kterým osvěta a vzdělávací projekty spojené s větší internetovou bezpečností nejsou cizí a chtějí na ně upozornit a tím je propagovat dál. Tak na viděnou příště, u dalšího Dne bezpečnějšího internetu, tedy 8. února 2022!

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..