Seriál #Martyisdead na Zlínském filmovém festivalu

Dalo by se říct, že je již tradicí, navštívit každoročně s projektem Bezpečně na netu mezinárodní zlínský filmový festival a být součástí doprovodného programu této prestižní akce. Letošní ročník festivalu byl z důvodu koronavirových opatření výrazně zkrácen a také odložen (na září). Po loňské premiéře snímku Maturant, který se věnuje pravdě a lži na Internetu, jsme letos mladším divákům představili seriál #Martyisdead.

Tento osmidílný thriller vypráví příběh patnáctiletého Martyho, který tragicky zemřel. Zůstala po něm série mrazivých videí, které natáčel krátce před svou smrtí. Jeho otec se se smrtí svého dítěte nedokáže smířit a tak pomalu a systematicky skládá střípky Martyho online života. Celý seriál byl inspirovaný skutečnými případy kyberšikany a co se ocenění týče, získal také hlavní cenu na mezinárodním festivalu Serial Killer pro nejlepší webseriál střední a východní Evropy.

Protože nám koronavirová pauza na jaře přerušila všechny projekce seriálu, byli jsme zvědaví, jak na příběh budou reagovat mladší diváci. I když jde vyprávění příběhu místy opravdu „na dřeň“ a chvílemi z něj mrazí, diváci tento styl předání informací ocenili; po jeho skončení jsme dokonce zaslechli hlasy o tom, že je škoda, že to nebylo delší. A za to jsme pochopitelně rádi. Prevence nemusí být vždy nudná a problémy, které řeší, lze zprostředkovat zajímavě, například skrze filmové zpracování, které je mladým lidem bližší. Nutno podotknout, že není dobré ve škole pustit cokoliv bez vysvětlení. Následná diskuse je vždy žádoucí a nutná.

I my jsme po projekci vyvolali debatu, která byla opravdu zajímavá; dotazů se sešlo opravdu hodně. S režisérem seriálu Pavlem Soukupem, který byl následnému programu přítomen, jsme si odnesli důležité poselství – aby k některým věcem nedocházelo, stačilo by mít dobře nastavené vztahy v rodině (bohužel jen dvě procenta dětí by se se svým závažným problémem na Internetu svěřilo rodičům).

Ve Zlíně jsme zároveň oznámili pokračování seriálu, které bude mít název #Annaismissing. Ten představíme příští rok, a to na 61. ročníku zlínského festivalu.

Pokud jste to ještě neudělali, podívejte se se svými dětmi na Martyho a bavte se o něm. Možná budete překvapeni, jak moc vaše děti o problémech, které si myslíme, že se nás nedotýkají, ví a možná je i prožívají.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..