Po Dni bezpečnějšího internetu míří seriál #Martyisdead do škol

Nedávno odvysílaný osmidílný seriál #Martyisdead, který mohli diváci zhlédnout na MALL.TV a koprodukčně se na něm podílelo i sdružení CZ.NIC, se chystá do škol.

Od poloviny února si mohou školy objednat speciálně upravenou projekci seriálu, po které bude následovat debata se studenty. Seriál, který je inspirovaný skutečnými případy kyberšikany, získal nedávno hlavní cenu na mezinárodním festivalu Serial Killer za nejlepší webseriál střední a východní Evropy.

Mezi témata, o nichž budeme se studenty po projekci diskutovat, patří nejen kyberšikana, ale i rizikové chování na internetu, vydírání nebo sexting; mimo to se také pokusíme popsat metody internetových predátorů. Dětem také ukážeme, jak se chovat ve vybraných situacích a kam se mohou případně obrátit se svými problémy.

I když jsou témata internetových predátorů poslední dobou často propírána v médiích, je situace obdobná jako před patnácti lety. Útočníci používají v několika variantách stále stejné postupy, pouze k tomu využívají jiné prostředí, například mobilní telefon či aplikace. Když děti naučíme tyto situace rozpoznat a ukážeme jim, kde a jak se mohou bránit, můžeme dost případů eliminovat již v počátku. Nejhorší jsou situace, kdy děti mlčí, nechtějí nebo se stydí někomu svěřit. Výsledkem jsou pak případy, které mohou mít i desítky poškozených.

Doporučená věková kategorie pro projekci je 12 let a výše. Ideálním prostorem je kino pro maximálně 120 žáků. Poptat projekci seriálu s debatou můžou zájemci buď na webových stránkách www.martyisdead.cz nebo na e-mailu bezpecnenanetu@nic.cz. O projekci a přednáškách určených pro školy, tedy jak pro žáky, tak pro pedagogy, se dozvíte více z propagačního letáku.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..