Nový seriál #martyisdead ukazuje drsnou tvář Internetu

Co vedlo dosud bezproblémového patnáctiletého Martina přezdívaného Marty k tomu, aby vzal do ruky mobil a natáčel se v situacích, ze kterých mrazí? A musel zemřít, aby jeho rodiče zjistili, jak úzkostné pocity a hrůzné chvíle před svou smrtí zažíval? Byl skutečně patologickou zrůdou nebo obětí systematického vydírání?

I na tyto otázky najdete odpovědi v novém seriálu #martyisdead, jehož první díl odvysílala internetová televize MALL.TV v neděli 20. října. Právě ve spolupráci s touto stanicí, sdružením CZ.NIC (projekt Bezpečně na netu) a společností Bionaut tento projekt vznikl.

Pro hraný seriál jsme se rozhodli proto, že po audiovizuálním formátu je ze škol největší poptávka a pro mladé uživatele je tato forma srozumitelnější. Novinka #martyisdead (trailer) se začala připravovat před více než rokem a předlohou jí byly skutečné případy. Seriál je unikátní i tím, že se tým scénáristů spojil s odborníky na rizikové chování na Internetu, psychology nebo policií, se kterými konzultoval jednotlivé scény. Thriller tak věrně zobrazuje postupy útočníků, které z dětí lákají intimní materiály nebo je vydírají. V návaznosti na seriál pak budou vznikat další doprovodná videa nebo metodiky, z nichž se rodiče, děti nebo učitelé dozvědí více informací k dané problematice. Například to, jak postupovat, pokud se s něčím podobným na Internetu setkáme.

Čísla, která nás motivovala přenést toto téma na obrazovky, jsou děsivá. Až osm procent dětí má zkušenost s vydíráním. Odhadem přes deset dětí ročně spáchá v České republice kvůli problémům na Internetu sebevraždu. I když o možných rizicích a predátorech děti vědí, jen dvě procenta z nich by se svěřilo svým rodičům. Tuto situaci se v rámci projektu Bezpečně na netu chystáme změnit a se seriálem se od ledna příštího roku chceme vypravit do několika desítek škol, kterým nabídneme projekci seriálu s následnou diskuzí s odborníky.

I když seriál odstartoval „až“ minulou neděli, podařilo se nám s ním na festivalu Serial Killer vyhrát cenu za nejlepší webseriál střední a východní Evropy. Věřím, že filmové zpracování tohoto těžkého tématu diváky zaujme a pomůže nám udělat Internet zase o něco bezpečnější.

O #martyisdead

Osmidílný thriller
Režie: Pavel Soukup
Scénář: Jaroslav T. Miška, Jan Stehlík
Kamera: Miloslav Holman
Hrají: Jakub Nemčok (Marty), Petra Bučková (Alena Biedermanová), Jan Grundman (Petr Biederman), Sára Korbelová (Kristýna), Matěj Havelka (Kryštof)

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..