Představujeme vám naši aplikaci První Psychická Pomoc

V rámci Laboratoří CZ.NIC jsme byli osloveni pracovníky skupiny Sekce psychologie krizí, katastrof a traumatu při ČMPS (Českomoravská psychologická společnost) s žádostí o vytvoření mobilní aplikace První psychická pomoc (ve zkratce PPP), která by byla pomůckou nejen pro příslušníky bezpečnostních sborů, ale i pro lidi v neziskových organizacích. V aplikaci, která je již k dispozici na Google Play a App storu, najdou zájemci strukturovaný přístup pomoci ke stabilizaci člověka, který se dostal do náročné životní situace. První psychickou pomoc můžeme přirovnat k té zdravotní, jež slouží k zajištění základních životních funkcí člověka, než je předán do další odborné péče. V první psychické pomoci se snažíme člověka, který v danou chvíli není schopen uplatnit své mechanismy zvládání stresu, podpořit a redukovat jeho distres tak, aby situaci zvládl sám, případně věděl, na koho se může obrátit pro pomoc. Obsahem aplikace je kromě rad a postupů i seznam vhodných odkazů a kontaktů.

Psychologie krizí je obor, který se celosvětově rozvíjí, a to především v posledních dekádách. Tento obor vychází zejména z poznatků sociální, forenzní a klinické psychologie, psychologie zdraví, psychologie práce a organizace, interkulturní a vývojové psychologie apod. Jako i v celé řadě dalších případů i zde je podstatná mezioborová spolupráce s odborníky z mnoha dalších oblastí (urgentní medicína, bezpečnost, ICT technologie atd). Mezi zakládající členy Sekce psychologie krizí, katastrof a traumatu při ČMPS, která vznikla v roce 2010 v reakci na podnět stálého výboru pro psychologii krizí a katastrof EFPA, patří psychologové z oblastí bezpečnostních sborů, jednotek IZS, klinické praxe a akademické sféry. Cíle a poslání této sekce jsou především rozvoj oboru, spolupráce a propojení českých a zahraničních trendů, přenos informací odborníkům a osvěta laické veřejnosti (více informací zde).

Zástupci této Sekce psychologie krizí, katastrof a traumatu při ČMPS nám dodali veškeré odborné podklady potřebné pro vytvoření aplikace PPP. Naším úkolem potom bylo jejich zapracování a vytvoření grafické podoby aplikace. Návrh a výsledek můžete porovnat sami na obrázcích. Samotnou aplikaci potom najdete na Google Play nebo App storu.

Jsme moc rádi, že jsme se mohli podílet na tomto projektu a pomoci tak dobré věci. Ať je aplikace prospěšná a dobře slouží!

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..