Na zlínském festivalu pro děti a mládež jsme představili Maturanta a náš projekt Bezpečně na netu

S projektem Bezpečně na netu, který si dává za cíl zlepšení internetového prostředí, jsme se představili v rámci doprovodného programu na 59. Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně.

Naší první akcí bylo setkání dětí z krajů celé České republiky, se kterými jsme na mládežnickém panelu debatovali o nástrahách Internetu. Z diskuze jsme se dozvěděli, že tyto děti tráví průměrně na Internetu tři hodiny denně a jejich nejoblíbenějším místem je zde Instagram nebo Youtube. Docela překvapující pro nás bylo, že nám děti vyvrátily domněnku o oblibě sledování internetových seriálů. Tento formát je pro ně zatím nezajímavý, přičemž často dávají přednost kratším videím. Dále jsme se dostali i k tématu používání mobilů ve školách. Podle názorů dětí by jim omezení mobilů ve výuce nevadilo a naopak by ho uvítaly. Pokud jde o získávání informací, tak se o dění ve společnosti moc nezajímají a cíleně nechodí na žádné stránky se zpravodajstvím. O tom, co se děje ve světě, se nejčastěji dozvídají od kamarádů nebo ve škole.

Po diskuzi s dětmi následovalo setkání odborné veřejnosti na Advisory panelu. Přítomni byli nejen zástupci organizací, které se věnují prevenci, ale i představitelé státních institucí, policie nebo komerčního sektoru. V neformální atmosféře jsme diskutovali o vzdělávacích projektech a situaci na školách. Dozvěděli jsme se, že problémem není nedostatek peněz na prevenci, ale počet odborníků, kteří by se aktivně věnovali vzdělávání dětí. Problémem, se kterým si zatím moc organizací neví rady je, jak dostat na akce rodiče.

Druhý den se ve Zlíně konala jednodenní odborná konference Bezpečně na netu. Tématy setkání s mezinárodní účastí bylo bezpečí dětí v online prostoru a zmapování a prodiskutování dané problematiky. Po přednáškovém bloku, v němž vystoupili opravdové kapacity z oboru – Karel Strachota (Jeden svět na školách), Kamil Kopecký (UP Olomouc), Jan Kolouch (CESNET), byl účastníkům konference představen nový film režiséra Braňa Holička Maturant. Snímek upozorňuje na vliv dezinformací a kybergroomingu. Při následné debatě s tvůrci a herci filmu jsme oznámili, že pro školy připravíme metodiku, jak s filmem ve výuce pracovat. Současně s tím jsme oznámili, že kdo má zájem o komentovanou projekci, ve školách, může se na nás obrátit a domluvit se na konkrétním termínu.

Další den byl Maturant představen dalším (běžným) návštěvníkům zlínského festivalu. V rámci dvou projekcí se na film přišlo podívat přes 500 dětí, se kterými jsme po jeho promítnutí vedli zajímavou diskuzi.

Můžeme jen doufat, že se s příběhem, který odkrýváme, setká co nejméně dětí a Internet pro ně bude jen bezpečným místem, plným inspirace, zábavy a informací.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..