Nebojíme se být spolu offline

Sdružení CZ.NIC se zapojilo do kampaně – Týden rodiny offline s podtitulem „Nebojíme se být spolu offline“, která se letos koná v termínu od 11. do 19. května 2019. Účelem již 4. ročníku kampaně je nejen oslavit Mezinárodní den rodiny, který připadá na 15. května, ale především se zamyslet nad nadměrným užíváním digitálních technologií. Přílišné používání mobilních telefonů, tabletů a počítačů způsobuje nejen zdravotní problémy, ale bohužel zhoršuje i mezilidské vztahy. Děti si již od útlého věku hrají s tablety a mobily, čímž mnohdy ztrácí sociální kontakt se svými vrstevníky.

Proto bychom chtěli společně s ostatními zapojenými organizacemi vyzvat rodiny ke společným offline aktivitám a motivovat je, aby se alespoň na chvíli odpojili od virtuálního světa. Všechny registrované akce musí splňovat podmínku, že při nich nebudou využívané žádné digitální technologie. CZ.NIC přispěje do kampaně besedou nad knihou ON-LINE ZOO, kde si budeme s dětmi povídat o nástrahách v online světě za použítí tištěné knížky, obrázků a her. V sobotu 18. května tak zakončíme v Ústřední knihovně v Praze „šňůru“ sedmi besed, přičemž prvních šest proběhne na ZŠ Hornoměcholupská v Praze a na ZŠ v Tisé v Ústeckém kraji. Již nyní se těšíme na putování s dětmi za zvířátky do zoologické zahrady a příjemně strávené chvíle.

Další možnosti, jak prožít společné chvíle offline a trochu se vzdělat, nabízí naše bezpečnostní pexeso, které si můžete stáhnout, vytisknout, vystřihnout a rovnou začít hrát. Přestože se toto pexeso zaměřuje na rizika online světa, nemá elektronickou variantu. Ta totiž, na rozdíl od papírové, neumožňuje rozvíjet jemnou motoriku. Naučí nás být trpěliví (reálný soupeř není tak rychlý jako elektronický) nebo si po sobě uklidit hrací plochu. U elektronické varianty je člověk zároveň ochuzen o mnohdy zajímavé povídání nad jednotlivými obrázky a termíny, k jejichž pochopení může posloužit výkladový slovníček.

Moderní technologie jsou jistě dobrým pomocníkem, ale umí být i zlým pánem. Mají praktické využití, usnadňují nám život, avšak pokud s nimi pracujeme bez rozmyslu, mohou nás snadno ovládnout. Především rodiče by měli jít svým dětem příkladem a nekoukat přespříliš do displejů svých mobilních telefonů. I krátká každodenní společná činnost, jako je čtení knížky, vyprávění, hraní deskových her, procházka či sport, přispívá k budování lepších vztahů a důvěry mezi rodičem a dítětem.

Tímto bychom chtěli vybídnout vás všechny, pojďme se na chvíli zastavit a třeba na dvě hodiny vypnout mobilní telefon a věnovat se svým dětem, rodičům, kamarádům. Zůstat offline může být zprvu pro některé z nás nelehký úkol, ale pokud se o to alespoň pokusíme, budeme mít ze sebe dobrý pocit, že jsme o krůček blíže k nezávislosti na digitálních technologiích a ke svým bližním, kterým se budeme moci věnovat bez jediného vyrušení pípnutím zprávy či vyzvánením mobilního telefonu. Není to lákavá výzva?

 

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..