Besedy nad knihou ON-LINE ZOO

V rámci našich osvětových aktivit v oblasti on-line bezpečnosti jsme zahájili spolupráci s Městskou knihovnou v Praze, a to pořádáním besed nad knihou ON-LINE ZOO, která vyšla v Edici CZ.NIC na sklonku minulého roku. Beseda je určena především pro děti 1. a 2. tříd základních škol, případně pro předškolní děti.

První posezení s dětmi proběhlo 17. ledna v prostorách modřanské pobočky městské knihovny. Na akci se přišli podívat žáci druhého ročníku ZŠ Angel. Po úvodní části, kdy jsem si s dětmi povídala o tom, co je to Internet, a zeptala se jich na jejich zkušenosti s on-line prostorem, jsem se pustila do čtení některých pasáží z knihy. Seznámila jsem je s opičákem Oldou, který propadl závislosti na mobilním telefonu. Dále měly možnost poznat pandu Pavla, jenž se stal obětí kyberšikany. Díky malým antilopám Agátě a Adamovi, které rády „chatovaly“ na Internetu a málem si na nich smlsnul lev Ludvík, se děti ocitly tváří v tvář groomingu. Žirafa Žaneta se nechala zlákat výhodnými on-line nákupy a svým příběhem přesvědčila děti, že nemají věřit všemu, co se na Internetu píše. A tučňák Tonda si usmyslel, že pošle své „selfíčko“ ve spodním prádle svým kamarádům, a neuvědomil si, že to již hraničí se sextingem.

Díky jednoduchým příběhům se zvířátky se děti seznámily v podstatě se všemi základními hrozbami na Internetu. Potěšilo mě, jak jsou děti zvídavé a jednotlivé informace si spojují do souvislostí. Překvapila mě i jejich dobrá znalost on-line prostředí a výčet aktivit, které na Internetu provozují.

Jelikož nynější 6ti až 8leté děti s elektronikou v podstatě vyrůstají, je potřeba jim od začátku vštěpovat do hlavy, co je na Internetu dovoleno a co by již mělo být tabu. Beseda nad knihou ON-LINE ZOO doplňuje již zaběhlý kurz pro žáky druhého stupně ZŠ na téma (Ne)bezpečný mobil, který ve sdružení CZ.NIC školí kolega Jiří Průša. O tomto kurzu jsem se již zmínila v blogpostu „Je mobilní telefon pro naše děti (ne)bezpečný?

Pokud vás tato beseda zaujala a chtěli byste ji uspořádat přímo u vás ve škole, obraťte se s poptávkou na kolegy z Akademie CZ.NIC. Akcí pro studenty a jejich učitele nabízí vzdělávací centrum CZ.NIC více; jejich přehled najdete v sekci určené školám.

Autor:

Komentáře (2)

  1. Zuzana Dobrotková říká:

    AHoj Míšo., to je skvělé téma i myšlenka. Už si to nabízela u nás v Rychnovské škole? Bylo by to moc fajn. Můžu oslovit ředitelku.
    Ozvi se mi prosím, ráda bych s tebou na kafe

    • Michala Radotínská říká:

      Ahoj Zuzko,
      děkuji za milý komentář. My to na přímo nenabízíme. Kdyby však škola měla zájem, není problém uspořádat besedu v délce jedné vyučovací hodiny.
      Ozvu se ti.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..