Konec roku je pro děti na Internetu nejrizikovější

Ještě donedávna platilo, že nejrizikovějším obdobím na Internetu jsou pro děti letní prázdniny. Během nich tráví čas na sociálních sítích, experimentují s různými seznamkami a volnočasovými službami. Děti se tak často setkaly s kyberšikanou, obtěžováním přes sociální sítě, sextingem, vydíráním či zneužitím osobních údajů.

Poslední dobou se ale nejrizikovějším obdobím na Internetu stává konec roku. Děti, stejně jako dospělí řeší nákupy dárků a i to, kde na ně vzít. Podle posledních průzkumů si na Vánoce půjčuje finanční prostředky téměř pětina (17 %) dospělých Čechů. Téma, kde vzít na Vánoce, řeší i mladí lidé. Ti nejčastěji spoléhají na kapesné od svých blízkých nebo příležitostné brigády.

Až 21 % dětí v několika průzkumech uvedlo, že jsou ochotny za nabízenou odměnu poskytnout svoje intimní materiály nebo sexuální služby. Na vzorku 1 800 dětí se zjišťovala i cena, za kterou jsou schopny na tyto nabídky přistoupit.

Oproti všem předpokladům a zažitým klišé, jsou nejčastějšími obětmi v tomto ohledu na Internetu chlapci. Ti dostávají nabídky častěji od falešných profilů než dívky. Chlapci nemají problém pořizovat intimní materiály – fotografie nebo videa vytvářejí běžně a to mnohdy i zdarma. Pokud ale dostanou nabídku na odměnu, jsou to nejčastěji klíče ke hrám, Premium SMS do her a dobití kreditu. Částky za zaslaný intimní materiál se pohybují v řádech několika set korun. Pokud by byl chlapec vylákán na intimní schůzku, pohybuje se průměrná cena sexu s ním okolo 2 700 Kč. O něco vyšší částka je i imaginární hranicí, kterou je heterosexuální chlapec ochoten přijmout za sex se stejným pohlavím.

Děvčata mají sice více nabídek na vytváření fotografií, videí a setkání se sexuálním podtextem, ale se zasíláním citlivého obsahu jsou opatrnější než chlapci. Pokud jde o možnost si vydělat nějaké peníze, dávají přednost osobním schůzkám. Největší zájem je o dívky ve věku 14 až 21 let a průměrná cena za pohlavní styk se pohybuje v průměru 750 Kč. Až 76 % dívek, které měly s touto aktivitou zkušenost, pak uvedlo, že šlo pouze o jednorázový přivýdělek.

Nabídky se sexuálním podtextem řeší české sociální sítě a seznamky různě. Některé těmto aktivitám vycházejí nepřímo vstříc, neboť je možné si na profilu vyplnit údaje typu: velikost pohlaví, jaké nosím spodní prádlo nebo kdy jsem měl naposledy sex. Tyto údaje mohou vyplnit i děti a často to také dělají. Z mnoha průzkumů také víme, že lidé, kteří vyplní více položek s fotografiemi (včetně citlivých), mají až trojnásobně větší šanci, že budou osloveni.

V rámci připravovaného internetového seriálu o dětské prostituci, jsme se chtěli přesvědčit, jak moc bude atraktivní pro útočníky oslovit nový dětský profil na seznamce. Vytvořili jsme falešnou identitu chlapce i dívky, na kterém jsme uvedli věk 15 let a údaj, že jsme doma nemocní. Přes noc, tzn. za necelých 12 hodin, jsme na profilu chlapce evidovali 1 200 zpráv. Z toho téměř 750 zpráv obsahovalo finanční nabídku. U dívky byl počet oslovení desetinásobně menší. Během několika hodin jsme na místo setkání vylákali deset zájemců, mezi nimi i v minulosti odsouzeného za pohlavní styk s dětmi a ohrožování mravní výchovy.

Možností, jak se bránit fenoménu sexuálních nabídek na Internetu je mnoho. Dobrou zprávou je, že se těmto tématům dostává velké pozornosti a existuje celá řada projektů, které se této problematice věnují. Pro rodiče, kteří jsou bohužel nejslabším článkem v tomto procesu, je důležité se o dítě zajímat. Jejich úlohou je vytvoření takového klima, ve kterém dítě nebude mít potřebu soupeřit s ostatními dětmi o to, kdo má kvalitnější oblečení nebo elektroniku. Pokud se někdy děti s podobnými nabídkám setkají, je potřeba je naučit, jak je správně řešit.

Autor:

Komentáře (2)

  1. Jan Václavík říká:

    A jak mám vyčíslit údaj desetinásobně menší? Co to podle vás znamená? Vezmu to logicky desetinásobně je *10, menší je -. Tedy bylo osloveno 1200-10*1200 dívek, tedy -10.800??? Čekal bych, že vy v NIC-u si jako technici na potrpíte pořádek, ale toto mi nepřijde jako pořádný údaj. To zase někdo vymyslel nějakou krásnou kravinu a všichni to nasáli jako houba vodu, aniž by si uvedomili, jaký nesmysl to píšou, že?

  2. Zlý Zdenda říká:

    Václavíku, ty jsi logik, pleteš si jablka a hrušky, v tvém případě mínus a menší. Když je něco desetkrát větší (desetinásobně), tak násobíš (10*1200), když je něco desetkrát menší, tak dělíš (1200/10), čeština nezná slovo „desetidělitelně“. Použij hlavu, ty techniku jeden. Jak tě napadlo něco odečítat, to fakt nepochopím, pleteš si slovo menší se slovem mínus. Učí se to v 2. třídě na základce, víš? Třeba 4<10 (nic neodečítáš), nebo speciálně pro tebe 90<900 (taky nic neodečítáš, ty hlavo). Jestli ti to nedošlo, tak v angličtině mají pro tyto operace názvy "X times smaller" a "Xn times larger" – taky mají stejný základ, třeba desetkrát (ten times) a přidají menší nebo větší (smaller, larger)… snad ti to dokleplo.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..