Kritické myšlení jako nezbytná součást bezpečného Internetu

S cílem upozornit veřejnost na nebezpečí virtuálního prostředí a zvýšit povědomí o otázkách kybernetické bezpečnosti provedlo Lotyšské centrum bezpečnějšího Internetu v roce 2017 tři sociální experimenty.

Nezisková organizace Drossinternets.lv se pokusila zjistit znalosti společnosti týkající se počítačové kriminality a schopnost uživatelů Internetu kriticky myslet. Výsledky experimentů nezní příliš povzbudivě.

První experiment obsahoval falešnou reklamu na Facebooku, která inzerovala cestování za podezřele nízkou cenu. Za pouhé čtyři dny reklamu cestovní kanceláře otevřelo tisíc uživatelů sociální sítě Facebook, přesně 617 osob odeslalo podvodné agentuře své osobní údaje a bylo připraveno zadat i své bankovní údaje. Jméno cestovní kanceláře přitom vůbec neexistovalo, stejně jako hotel. Kontaktní údaje agentury nebyly k dispozici a odkazy na sociální síti zobrazovaly neexistující ženu, jejíž fotografie byla stažena z veřejné databáze fotografií.

Druhý experiment cílil na uživatele Instagramu, především z řad mládeže. Falešný instagramový účet obsahoval nabídku na stažení aplikace obsahující nové filtry a další zajímavé nástroje na úpravu fotografií. Tyto nástroje měl jinak údajně obsahovat pouze nový iPhone X. Během čtyř dnů se pokusilo o stažení aplikace více než 227 uživatelů. Stahováním aplikací z nedůvěryhodných a neověřených zdrojů se přitom uživatelé vystavují riziku napadení svých zařízení malwarem.

Třetí pokus se odehrál živě v kavárně, kde žádal důchodce návštěvníky kavárny, aby mu pomohli napsat inzerát na seznamku tak, aby vypadal, že jej píše třináctiletá holčička. Ze sedmi kontaktovaných osob odmítly s inzerátem pomoci pouze dvě.

Maija Katkovska, šéfka Lotyšské centrum bezpečnějšího Internetu, ohodnotila výsledky experimentů takto: „Neustále jsme ze strany veřejných orgánů ujišťováni, že teoretické znalosti týkající se bezpečnosti na Internetu jsou poměrně vysoké. Z výsledků experimentu však vyplývá, že kritické myšlení, které by mělo člověku v prostředí Internetu pomáhat být v bezpečí a správně se rozhodovat, je stále na docela nízké úrovni.“

Nakolik jsou výsledky lotyšského experimentu využitelné i u nás, lze jen těžko odhadnout. Pokud však na Internetu narazíte na nějaké lákavé případně podezřelé nabídky, zkuste si je ověřit z co nejvíce různých zdrojů a v případě, že bude patrné, že se jedná o podvod nebo jiné nezákonné jednání, neváhejte se obrátit na Policii ČR. V případě, že na Internetu narazíte na obsah, který by mohl vést k sexuálnímu zneužívání dětí nebo kybergroomingu, můžete využít i možnost nahlásit své podezření anonymně na stránkách provozovaných přímo naším sdružením zde.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..