Písařčina akademická kratochvíle

Dne 12. prosince jsem se zúčastnila přednášky o softwarové dokumentaristice na FF UK, tentokrát však jako její přednášející. Pozvala mě ji přednést paní doktorka Adéla Jarolímková, která na FF UK garantuje několik předmětů oboru Informační studia a knihovnictví. Byla to první příležitost, kdy jsem mohla přispět k akademickému vzdělávání technické komunikace v ČR.

Zatímco v západní Evropě a Spojených státech je běžné, že technická komunikace představuje samostatný obor na vysokých školách, u nás a v dalších státech na východ od někdejší železné opony se jí dotkne jen okrajově tu a tam nějaký předmět. Přitom není neobvyklé, že se tento obor učí nejen na technických fakultách, ale i na humanitních. Je to i tím, že technický komunikátor – dokumentarista, potřebuje pro svou práci znalosti z obou těchto směrů.

„Obor Informační studia a knihovnictví se sice studuje na Filozofické fakultě, ale často si ho volí lidé, kteří chtějí obor na pomezí společenských věd a techniky. Ve své praxi se pak někteří absolventi setkávají s tvorbou dokumentace, ať už se jedná o nápovědy k různým elektronickým informačním zdrojům pro uživatele knihoven nebo o dokumentaci ke stále populárnějším open source knihovním systémům. Samotnému procesu tvorby dokumentace se však obvykle nevěnuje patřičná pozornost, pohlíží se na něj jako na něco vedlejšího, přitom by dodržování zásad dokumentaristiky ušetřilo práci i čas. Proto považuji za nesmírně užitečné, že jsme měli možnost nahlédnout do zákulisí technické dokumentaristiky. Studenti měli možnost se dozvědět něco o pravidlech tvorby dokumentace a základních zásadách, také teď vědí, že existují zdroje, kde se lze inspirovat,“ komentovala naši spolupráci paní doktorka Jarolímková.

Před naším rozloučením mi zároveň navrhla, zda bych byla ochotna vést v příštím roce několikahodinový praktický kurz technické dokumentaristiky, kde by si studenti mohli nástroje a metody sami vyzkoušet. Této výzvy si velmi cením a určitě zvážím, zda bych jí byla schopna čelit.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..