Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti jsme zahájili diskusí u kulatého stolu

Říjen je Evropským měsícem kybernetické bezpečnosti a po celé Evropě tak probíhají akce, které mají podpořit bezpečnost Internetu. V České republice jsme tento měsíc zahájili v Evropském domě diskusí s odborníky z veřejné správy a průmyslu.

Diskuse byla organizována Národním centrem bezpečnějšího Internetu a to v rámci projektu Safer Internet, jehož jsme partnerem.

Účastníky diskuse uvítal senátor Miroslav Antl. Poté měl úvodní slovo Radek Holý z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, který se společně s Pavlem Baštou (Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ), Jonášem Jančaříkem (Evropská komise), Karlem Mackem (Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR), Michalem Barboříkem (Ministerstvo vnitra ČR) a dalšími více než 20 odborníky zapojili do diskuse nad aktuálními bezpečnostně kybernetickými tématy.

Všichni účastníci diskuse se jednoznačně shodli na nutnosti aktivního zapojení Ministerstva školství do procesu vzdělávání dětí v oblasti kybernetické bezpečnosti a na tom, že toto zapojení zatím skutečně chybí. Jako velice důležité se proto jeví vzdělávání mimoškolní, které nabízí jak naše akademie, tak televizní seriály Jak na Internet, Nauč tetu na netu, Nebojte se Internetu a další výukové materiály. Jako vhodný zdroj pro vzdělávání veřejnosti v této oblasti byla účastníkům diskuse představena aplikace Hackersgame, která velmi zábavnou formou, zapojení se do kybernetické války, vzdělává hráče v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Na závěr této akce se uskutečnila autogramiáda Jana Koloucha autora knihy CyberCrime.

Další akce, které v rámci Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti plánujeme realizovat, začínají již tento týden a to seminářem v Českých Budějovicích, v rámci kterého proběhne osm přednášek zaměstnanců sdružení CZ.NIC, především z řad Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ. Projekt Safer Internet se chystáme představit na poradě ředitelů středních škol, základních speciálních škol, dětských domovů nebo pedagogicko-psychologických poraden, kde zároveň budeme mluvit o evropské reformě ochrany osobních údajů. Krátce na to navážeme přednáškou v kraji Vysočina, která bude na téma řešení nezákonného obsahu na Internetu. V průběhu měsíce dále navštívíme několik základních a středních škol, kde s dětmi budeme hovořit o bezpečném pohybu na Internetu a na to samé téma uspořádáme besedu pro rodiče. Aktivity v rámci kybernetické bezpečnosti zakončíme přednáškou na konferenci Security Fest, organizovanou sdružením CESNET. Do 10. října také probíhá celorepubliková středoškolská soutěž v kybernetické bezpečnosti, do které se mohou zapojit všichni studenti od 15 do 18 let. Více informací na stránkách kybersoutez.cz. I na této akci se podílíme jako partneři.

Přejeme vám bezpečný a klidný měsíc kybernetické bezpečnosti.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..