Služba mojeID jako inspirace pro další evropské doménové registry

Jednou z důležitých vlastností služby mojeID, kterou jsme v CZ.NIC spustili před sedmi lety, je její propojení s doménovým registračním systémem. Několikastupňové ověřování poskytnutých údajů tak slouží jako jedna z metod, jak zvýšit správnost údajů o kontaktech vedených v registru .CZ domén. Jako bonus pak takto ověřené kontakty mohou používat mechanismus jednotného přihlášení pomocí autentizačních protokolů na webech, které takovou možnost nabízejí. Celkem logicky jsou mezi těmito weby také portály některých našich registrátorů, přičemž dva z nich patří v poslední době dokonce mezi top 10 služeb z hlediska počtu přihlášení. Koncept propojení doménového registru a digitální identity (eID) byl dlouhou dobu předmětem mnoha otázek od zahraničních doménových registrů a tématem mnoha prezentací na zahraničních konferencích. Nyní se zdá, že se i další zahraniční registry rozhodly tento koncept zrealizovat.

V minulém týdnu informovala holandská organizace SIDN, registr pro doménu .NL, že koupila většinový podíl ve společnosti Connectis (významný poskytovatel služeb v oblasti digitální identity). SIDN v publikované zprávě uvádí, že přestože se o tuto oblast několik let zajímá, nemá interně dostatek zkušeností, aby se posunula dál. To by právě zmíněná akvizice měla vyřešit. Snadnější přístup ke službám, které Connectis poskytuje, zároveň SIDN vnímá také jako příležitost pro registrátory domény .NL. Není bez zajímavosti, že Connectis jako jednu ze svých hlavních služeb inzeruje zapojení do celoevropského eID konceptu, jak jej definuje nařízení eIDAS. Integrace s eIDAS infrastrukturou patří také k našim dlouhodobým cílům. Není to tak dávno, co jsme dokonce systém Connectis připojili jako poskytovatele služeb na mojeID. Jestli bude možné si s jedním mojeID účtem spravovat nejen domény v .CZ, ale i v .NL, to zatím nevíme, ale určitě budeme chtít s kolegy z Holandska diskutovat o užší spolupráci.

Shodou okolností také minulý týden se ke konceptu eID propojeném s doménovým registrem vyjádřili i naši dánští kolegové ze společnosti DK Hostmaster, správce domény .DK. Ti se v reakci na vzrůstající trend podvodných online transakcí rozhodli implementovat opatření umožňující dánským občanům zaregistrovat si doménu jen s využitím tamní autentizační služby NemID. Pro zahraniční držitele plánují provádět následné kontroly poskytnutých údajů proti dostupným mezinárodním databázím s tím, že v případě pochybností si vyžádají další identifikační údaje individuálně. Jedná se víceméně o obdobný koncept, jakým ověřujeme údaje kontaktů u nás s tím, že my aktuálně preferujeme ověření dobrovolné.

Určitě nás těší, že se další evropské doménové registry vydávají na cestu, kterou našimi aktivitami svým způsobem prošlapáváme. Přirozeně to pro nás znamená tak trochu výzvu, abychom nezůstali stát na místě a v tomto prošlapávání pokračovali i nadále.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..