Podle průzkumu je otázka soukromí pro Čechy důležitá, ne vždy mu ale věnují náležitou pozornost

V rámci projektu Eurobarometr probíhají ve vybraných zemích na základě zadání Evropské komise pravidelná reprezentativní dotazovací šetření veřejného mínění, která umožňují mezinárodní srovnání. Z aktuálního výzkumu zaměřeného na ochranu údajů a informační technologie vyplynulo, že pro většinu respondentů je velice důležité, aby jejich osobní data zůstala v bezpečí. Bohužel odpovědi na otázky, při nichž se počítá s aktivní účastí uživatelů při zabezpečení jejich soukromí, tomuto názoru již tolik neodpovídaly.

Komunikace prostřednictvím mobilních telefonů a Internetu je významným pomocníkem pro nejrůznější firmy, které tak mohou přímo cílit na zákazníka nejen on-line, ale i telefonicky. Většina uživatelů Internetu však nesdílí nadšení komerčních firem při shromažďování informací a považují za důležité, aby nástroje, které monitorují jejich aktivitu na Internetu, byly využívány pouze s jejich svolením. Většina dotázaných respondentů stejně tak považuje za velmi důležité, aby jejich hovory a zprávy byly šifrovány a samotný obsah byl přístupný pouze příjemci. Důležité jsou také osobní informace (fotografie, data v kalendáři, kontakty), které, jak vyplývá z průzkumu, chtějí uživatelé jednoznačně zpřístupňovat pouze vybraným osobám. Na dotaz, jak důležité je, aby soukromí e-mailů a zpráv bylo garantováno, odpověděla převážná většina respondentů jednoznačně, a to tak, že to považují za velmi důležité.

Přejdeme-li k otázce vlastního přičinění při zabezpečení svých zařízení, čísla korespondují s výše uvedeným názorem pouze v případě dotazu na změnu nastavení soukromí prohlížeče. Zde 63 % respondentů uvedlo, že alespoň jednou v životě toto nastavení změnili, například tím, že vymazali historii prohlížeče či cookies. Menší procento uživatelů už se stránkám, které jejich činnost monitorují, vyhýbá, nejedná se však ani o polovinu respondentů. Software, který blokuje zobrazování reklam nevyužívá v ČR ani třetina dotázaných a speciální software pro ochranu uživatele před monitorováním jeho činnosti využívá pouze 23 % respondentů.

graf

Shrneme-li tedy výsledky průzkumu je zřejmé, že lidé mají zájem o to, aby jejich činnost v prostředí Internetu a komunikace prostřednictvím mobilních telefonů zůstala soukromá. Patrné je však, že se ve velké míře spoléhají na to, že vše za ně zařídí někdo jiný, což v prostředí Internetu není docela dobře možné a individuální odpovědnost při využívání informačních a komunikačních technologií je nezbytně nutná.

Pokud tedy patříte mezi ty, pro koho je zachování jeho soukromí důležité, ať již z profesionálního či jiného důvodu, doporučujeme využívat prostředky pro ochranu soukromí na Internetu, ke kterým patří například PGP pro e-mailovou komunikaci, Truecrypt pro šifrování dat a celých disků, VPN pro šifrování dat na síťové vrstvě a v neposlední řadě využívání technologie DNSSEC, přičemž nemusíte čekat až jej začne využívat poskytovatel vašeho internetového připojení, ale můžete si jej nastavit přímo na svém počítači či routeru. Samozřejmostí by již měly být antivirové programy.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..