Naše pexeso na Princově ostrově

Loňský úspěch našeho pexesa při vzdělávacím projektu v Etiopii se letos podařilo zopakovat v další africké zemi – na Svatém Tomáši a Princově ostrově, nacházející se v přímo na rovníku uprostřed vod Guinejského zálivu.

blog_afrika

Jako v bývalé portugalské kolonii zde angličtina není příliš rozšířena a do učebních osnov je zařazena až od 7. třídy jako druhý cizí jazyk po francouzštině. Většina dětí tak umí anglicky skutečně jen pár slov. Často nerozumí yes a no, zato však znají jiná dvě slova: Wi-Fi a Internet.

Mým cílem bylo díky pexesu tuto slovní zásobu rozšířit a zároveň zábavnou formou vysvětlit, co je to myš, klávesnice či jak snadno kopírovat soubory a v duchu Komenského „škola hrou“ tak zábavnou cestou doplnit kurzy počítačové gramotnosti organizované na Princově ostrově ve spolupráci České republiky a Tchaj-wanu.

Na Escola Secundaria de Santo Antonio děti pexeso hned od počátku chytlo. Svůj díl na tom mají i jednoduchá pravidla této hry, které se dají vysvětlit názorně i bez hlubších znalostí portugalštiny.

blog_afrika_2

O přestávkách mě pak prosily i děti z jiných tříd, zda bych jim sadu karet nepůjčil, aby si na velkém kamenném stole před učebnou mohly zahrát tuto hru, díky které se naučily i jedno české slovo – pexeso :-).

blog_afrika_3

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..