Pozvánka nejen na kybervýstavu

Zatímco někteří lidé hledají výmluvy, proč něco nedělat nebo proč něco nejde, ředitel Smíchovské střední průmyslové školy (dále jen SSPŠ) pan Radko Sáblík se svým týmem hledá způsoby, jak věci dělat a jak je dělat správně. Důkazem toho jsou velmi úspěšní absolventi této školy, řada ocenění, které tato škola v uplynulých letech získala, i množství aktivit, které studenti spolupořádají. Jednou z takových akcí je právě probíhající výstava na téma: Kybernetická bezpečnost Aneb je váš virtuální svět stále jen váš?

Slavnostní vernisáže, která proběhla ve středu 7. září v Galerii Barrandov, se účastnili hosté z akademické, veřejné i soukromé sféry. Studenti tak dostali příležitost setkat se s osobnostmi jako je například náměstek ministryně školství Jaroslav Fidrmuc, místostarosta Prahy 5 Vít Šolle, manažer kybernetické bezpečnosti resortu ministerstva práce a sociálních věcí Karel Macek, ředitel Unicorn College Marek Beránek, technický ředitel společnosti Schindler a další profesionálové nejen z oblasti technické a kybernetické bezpečnosti. |Hosté vernisáže měli příležitost prohlédnout si jedinečné exponáty, které byly vytvořeny v rámci maturitních projektů studentů, a osvětové plakáty, na jejichž vzniku se v uplynulém školním roce podílel tým Kybernetické bezpečnosti SSPŠ společně s třídou 2.L.

SONY DSC

Sama za sebe mohu říci, že rozhodně je na co se dívat. Mezi vystavenými projekty je k vidění také 3D tiskárna, kterou studenti samostatně sestavili „do posledního šroubku“, hardware počítačů zakomponovaný do různých předmětů, jako například kufru, kytary, reproduktorů nebo dokonce počítač s vodním chlazením umístěný do těla malé motorky. Dále je k vidění Arduino robot ovládaný pomocí technologie Bluetooth, tabule pro výklad předmětu programování a vývoj aplikací či PC myši vyrobené studenty. Zajímavá je i expozice projektů modelování v programu Cinema 4D a programování, která bude po celou dobu výstavy spuštěná ve formě obrazové ukázky na dvou noteboocích.

Díky otevřenosti a vstřícnosti organizátorů výstavy jsme dostali příležitost umístit vedle těchto jedinečných exponátů náš router Turris, který mimo jiné dokáže analyzovat provoz datových toků což, jak doufáme, bude pro návštěvníky výstavy zajímavé a pro některé studenty snad i inspirativní.

S ohledem na široký okruh uživatelů, pro které je výstava koncipovaná, je samozřejmé, že i studenti, které technologie příliš nezajímají, si zde přijdou na své. Stěny celé galerie totiž zdobí poutavé osvětové plakáty, které velmi jednoduchou formou informují o netechnických aspektech, které se týkají každého uživatele jakéhokoli mobilního zařízení. Jedná se například o informace o ochraně soukromí, kyberšikaně, sociálních sítích, platbách na internetu, e-mailové komunikaci, dezinformacích, Wi-Fi sítích, zdravém sezení u počítače a v neposlední řadě třeba i o návodu, jak zacházet s vlastními hesly.

SONY DSC

Pokud byste měli zájem tuto ojedinělou a velmi zajímavou výstavu navštívit, máte možnost každý všední den od 15 do 17 hodin a pokud již nyní víte, že by se líbila i žákům školy, na které působíte, tak máte možnost svou třídu zaregistrovat a vypravit se na exkurzi v dopoledních hodinách.

Po celou dobu konání výstavy také probíhá soutěž Nebezpečný kyberprostor, která je určena žákům základních škol; soutěžit o hodnotné ceny ale mohou i vaše ratolesti. Dále v souvislosti s touto akcí proběhne v období od 24. do 27. října Kemp kybernetické bezpečnosti a ve dnech 22. září a 20. října budou pro rodiče uspořádány diskusní večery zabývající se problematikou bezpečnějšího pohybu v kyberprostoru. V rámci těchto večerních přednášek se můžete těšit i na vystoupení zástupců sdružení CZ.NIC – na 22. září je připravený příspěvek o důležitosti zabezpečení routerů a 20. října potom představíme informace o tom, co vše se skrývá pod pojmem nelegální obsah.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..