Nový web WHOIS a další novinky

V noci z 29. na 30. června jsme v rámci plánované odstávky .cz registru a mojeID nasadili několik úprav. Převážná část z toho nebude mít žádný viditelný dopad na uživatele. Například první fáze migrace na novější verzi Django frameworku, migrace stránek projektu Skener webu pod náš interní redakční systém, zpřesnění interní evidence služeb a poskytovatelů mojeID a další interní změny jsou příkladem novinek, u kterých se snažíme, aby byly zvenku nepostřehnutelné. Motorem pro jejich zpracování byly v tomto případě vyšší bezpečnost nebo vyšší efektivita naší práce. Druhá skupina úprav je naopak dobře viditelná a měla by přinést také přímý užitek našim uživatelům.

1) Upravili jsme formulář „Žádost o validaci účtu mojeID“ tak, aby obsahoval informaci o možnosti jeho odeslání do naší datové schránky. Od letošního května je totiž možné požádat o validaci i tímto způsobem. Je to první krok k plánované možnosti zakládání účtů mojeID a jejich validace z datových schránek. Tyto funkce plánujeme zprovoznit v druhé půlce letošního roku.

2) Aktualizovali jsme e-mailové šablony, které zasíláme na e-mailovou adresu kontaktu při registraci nového objektu. Při založení nového objektu do registru od nynějška zasíláme e-mail s detailním výpisem zadaných hodnot, což zvyšuje možnost jejich kontroly.

3) Zdaleka nejpracnější součástí posledního releasu byl nový web WHOIS. Přemigrovali jsme jej kompletně pod námi preferovaný Django framework. Původní WHOIS používal zastaralé knihovny, nepodporoval vícejazyčnost, kód neodpovídal dnešním bezpečnostním standardům a byl jen obtížně udržovatelný. Nový web WHOIS jsme se rozhodli napojit na identické backendy jako používá mladší kolega WHOIS – RDAP. Dále jsme zoptimalizovali chování formuláře na zadávání vyhledávání. Například uvádíme, v jakých zónách umíme vyhledávat a zobrazujeme odkaz na obecný WHOIS v případě dotazu na obsah jiné zóny. Největší změnou viditelnou navenek jsou pak jiná URL výsledků vyhledávání. To může ovlivnit všechny, kteří se na náš web WHOIS odkazují na svých webových stránkách nebo v e-mailech. Konkrétní soupis změn je uveden v následující tabulce:

Whois Původní Nový
Formulář /whois /whois
Kontakt /whois/?c=cznic /whois/contact/cznic/
Nsset /whois/?n=cznic /whois/nsset/cznic/
Keyset /whois/?k=cznic /whois/keyset/cznic/
Doména /whois/?d=nic.cz /whois/domain/nic.cz/
Nalezeno více záznamů /whois/?q=cznic /whois/object/cznic/
Registrátor /whois/?r=REG-CZNIC /whois/registrar/REG-CZNIC/

Protože by tato změna mohla překvapit některé z našich uživatelů, rozhodli jsme se, že původní URL ponecháme nejméně do konce září 2016 funkční, respektive budeme je přesměrovávat na ta nová.

Tolik k novinkám z posledního release. Koho by zajímalo, jaké novinky jsme nasadili v posledním roce, může se na ně podívat na záznamech z konference Internet a Technologie 16. Bylo jich tolik, že jsme je rozdělili na Novinky v registru .CZ a Novinky v mojeID.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..