Není kontakt jako kontakt

Kontakt je podle Pravidel registrace doménových jmen záznamem o konkrétní osobě (fyzické nebo právnické) vedený v Centrálním registru. Každý kontakt má svůj jedinečný Identifikátor, což je znaková položka, která může obsahovat pouze písmena (bez diakritiky), číslice, znak „-“ (nikoliv však na začátku či na konci nebo vícekrát za sebou) a jeho délka je minimálně jeden a maximálně 30 znaků. U kontaktu evidujeme veškeré údaje o osobě, jako je jméno a příjmení popř. název společnosti, e-mailovou adresu, telefonní číslo, adresu a v neposlední řadě také IČ společnosti či fyzické osoby nebo datum narození.

Některé údaje jsou povinné, jiné ne. Mezi povinné údaje patří jméno, případně název organizace, adresa a e-mail, ostatní položky jsou nepovinné, i když jsou často důležité pro identifikaci osoby (zejména IČ či datum narození).

Většinu údajů lze u kontaktu skrýt. U běžných kontaktů nelze skrýt pouze jméno, název společnosti a adresu. U kontaktů fyzických osob, tedy u těch, které nemají zadané IČ, lze skrýt i adresu, ale jen v případě, že u nich proběhlo ověření adresy – tzv. verifikace.

Kontakt lze vytvořit a registrovat prostřednictvím jednoho z registrátorů nebo služby mojeiD. Jeden kontakt může figurovat u jedné domény nebo i u několika domén, a to v různých rolích:

Kontakt držitele

V centrálním registru domén .cz evidujeme k dnešnímu dni přibližně 1 240 000 doménových jmen. Každé doménové jméno musí mít svého držitele. Tato osoba má oprávnění libovolně s doménou nakládat, to znamená měnit držitele a registrátora domény, dále vyměňovat, odstraňovat či naopak přidávat administrativní kontakty, NSSet a sadu klíčů a také aktualizovat své údaje.

Administrativní kontakt

Zatímco doménu může vlastnit pouze jeden kontakt držitele, administrativních kontaktů lze k doméně přiřadit více nebo také žádný. Tato osoba má podobná oprávnění jako kontakt držitele, postrádá jen pravomoc měnit držitele domény.

Technický kontakt

Posledním z trojice kontaktních osob evidovaných u doménového jména je tzv. technický kontakt, jenž zdaleka nemá taková oprávnění jako kontakty předchozí. Jedná se o osobu, která je správcem NSSetu či sady klíčů a pouze s těmito objekty je také oprávněná nakládat. Ke každému NSSetu i ke každé sadě klíčů můžeme připojit více technických kontaktů, ovšem k doméně lze přiřadit vždy maximálně jeden NSSet či jednu sadu klíčů.

Jak vidíte, kontaktů existuje více druhů, ale Vám stačí pouze jeden, který můžete využít jako technický kontakt u několika NSSetů či sad klíčů a zároveň jako administrativní kontakt i kontakt držitele u více domén. Vlastnictví jednoho kontaktu navíc usnadňuje spravování vašich domén. Jestliže například změníte bydliště, tak stačí aktualizovat údaj jen jednou a nemusíte složitě zjišťovat, kde všude je ještě potřeba údaj opravovat.

V Centrálním registru se nachází mnoho duplicitních kontaktů, proto se CZ.NIC rozhodl umožnit jejich sloučení. Stačí si jeden z kontaktů převést pod mojeiD nebo vytvořit nový účet mojeiD a validovat jej. V Doménovém prohlížeči pak uvidíte všechny duplicitní kontakty, u kterých jsou uvedeny naprosto shodné údaje. Jedním kliknutím je pak možné tyto kontakty sloučit do jednoho. Je to opravdu jednoduché.

V případě dotazů či nejasností nás můžete kdykoliv bez váhání kontaktovat. Rádi Vám poskytneme pomoc tak, abyste byli spokojeni. Vaše spokojenost je i naše spokojenost :).

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..