Kontrola údajů v registru je až na prvním místě

Jak si již někteří z vás všimli, CZ.NIC začal provádět nové kontroly kontaktů v registru domén .cz. Podle našich odhadů má 40 až 50 % kontaktů chybné či neaktuální údaje, což je hlavním důvodem nového ověřování.

Podle pravidel registrace musí být údaje v kontaktech správné a nesmí jít o pseudonymy. Hlavními sledovanými údaji jsou jméno, případně organizace, e-mail a adresa. CZ.NIC je oprávněn zrušit registraci domény, pokud jsou údaje nepravdivé, neúplné, nepřesné nebo zavádějící. Mimo tyto povinné údaje kontrolujeme nově i správnost nepovinných položek.

Kontrolou postupně projdou všechny kontakty z registru mimo účtů mojeID a verifikovaných kontaktů. Ověření správnosti údajů pak probíhá dvojím způsobem:

1. Automaticky – systém vyhodnotí tvar zadání jména, e-mailu, adresy (mimo zahraničních adres) a případně i telefonu.

2. Manuálně – zákaznická podpora sdružení kontroluje výsledky automatického prověření a správnost ostatních údajů (např. zda IČ souhlasí s názvem zadané společnosti nebo zda údaje vyhodnocené automatem jako správné, tedy nejsou nesmyslné – ve jméně Ferda Mravenec atd.). Během manuální kontroly lze díky službě WHOIS vidět status „Kontakt je ověřován zákaznickou podporou“.

Na základě dvojího prověření pak může nastat několik situací:

1. Vše je v pořádku – kontakt je ve výpisu z registru označen „Kontakt byl ověřen zákaznickou podporou“.

2. Byla nalezena menší chyba – u kontaktů, které figurují jako držitelé domén nebo jsou navázány na jiný objekt v registru (např. administrativní kontakty), zasíláme držitelům e-mail se žádostí o opravu. Tato skutečnost se nikde nezobrazí. Opravené kontakty označujeme stejně jako v bodě 1.

3. Chyba v povinných údajích – u držitelů domén zasíláme výzvy k opravě údajů. V případě, že držitel na tyto výzvy nereaguje nebo údaje neopraví v určeném termínu, dochází z naší strany k mazání přiřazených domén. Pokud držitel údaje opraví, označujeme kontakt stejně jako v bodě 1.

Ačkoliv můžou být neustále kontroly správnosti údajů, kontroly kontaktů, výzvy k opravě údajů a další pro někoho spíše na obtíž, věřte, že se vše snažíme dělat především v zájmu vás, uživatelů a držitelů domén. Udržováním kontaktů v aktuálním stavu se můžete vyhnout nesčetným problémům s dokazováním vlastnictví domény při žádosti o heslo pro transfer, převodu na nového držitele, nechtěnému vyexpirování domény či její krádeži. Na závěr je nutno ještě podotknout, že ani toto složité ověřování prozatím nemůže zaručit 100% platnost údajů u fyzických nepodnikajících osob.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..