Už více než 100 nových domén nejvyšší úrovně

Ačkoliv není v poslední době o projektu rozšiřování nových domén nejvyšší úrovně příliš slyšet, stále postupuje a nové domény přicházejí na svět. ICANN mohl dokonce nedávno hrdě ohlásit, že nových koncovek je již více než 100 a stále přibývají. Nebude to tedy dlouho trvat a generických domén bude více než národních. Připomínám, že počet žádostí se blížil téměr dvěma tisícovkám a bylo požádáno o přibližně 1300 různých koncovek.

Pokud se omezím pouze na latinkové domény, tak nejkratší domény mohou být trojpísmenné. V kořenové zóně je v současnosti 19 takových. V rámci této nové vlny přibyly .cab, .ceo, .kim, .onl, .red, .uno a .wed. Naopak nejdelší doména je .international a o jeden znak kratší je .construction. Své vlastní domény již získala dvě města, shodou okolností hlavní města našich německy mluvících sousedů – .berlin a .wien.

Některé z nových domén už je možné registrovat či předregistrovat, ale zatím se nikdo nepochlubil žádnými závratnými čísly. Nicméně to není překvapivé, na hodnocení je ještě příliš brzy. Osobně jsem poměrně skeptický o užitečnosti celé řady nových domén. Z první várky mě zaujala například .solar, ta by vlastně měla být v naší zemi celkem populární. Rozhodně budu zvědavý na čísla domén jako .ninja či .plumbing. Zajímavé bude pozorovat souboj domén .pics, .photo, .photos a .photography. Ale to vše se dozvíme až za pár měsíců.

Ondřej Filip

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..