Slučování duplicitních kontaktů

V průběhu let se nám v registru nashromáždila celá řada kontaktů, které měly naprosto shodné údaje a dokonce byly spravovány stejným registrátorem. Tyto záznamy, které byly fakticky stejné, byly uvedeny u různých domén a žily si svým vlastním životem, což mohlo způsobit komplikace zákazníkům, kteří si potřebovali změnit údaje. Taková změna se totiž musí udělat postupně u každého z takto vytvořených kontaktů, což může tak trochu otravovat; můžete se snadno dopustit chyby (třeba některý z kontaktů vynechat a nechat ho s neplatnými údaji) a navíc ne každý z nás si pamatuje všechna „dvojčata“, která si takhle postupem času vytvořil, případně mu byla vytvořena.

Pravidlech registrace je už nějaký čas paragraf, který nám umožňuje tyto kontakty slučovat a v průběhu loňského roku jsme ho (po provedení změn v komunikaci s registrátory) začali využívat.

Náš slučovací program nyní v pravidelných intervalech vyhledává dvojice (trojice, někdy i mnohem větší množiny) stejných kontaktů, vybírá z nich jeden a na něj převádí všechny domény a další objekty registru. Ostatní kontakty poté ruší. O celé akci je informován majitel kontaktu souhrnným mailem a přes příslušný protokol samozřejmě také registrátor.

A jaké jsou výsledky celé akce za minulý rok? Možná vás to překvapí, ale těch smazaných kontaktů nakonec bylo více než 110 000, což není vůbec malé číslo. Provedených změn u domén a sad jmenných serverů bylo nakonec také přes 100 000.

Co mne příjemně překvapilo, byly reakce uživatelů. Musím se přiznat, že jsem se celé akce trochu bál a tak trochu jsem čekal, že nás zasypou telefonáty a emaily jednotlivých držitelů, zejména v době, kdy jsme slučovali velké objemy starých dat. Nic takového se ale nestalo, za celou dobu trvání jsme dostali jen o něco málo víc než 100 mailů, z nichž část nás chválila, část chtěla sloučit kontakty i napříč registrátory a zbytek se ptal na celý postup. Vyloženě zápornou reakci jsme nezaznamenali, a pokud je mi známo, tak ani nikdo z registrátorů. Doufejme, že se nám takhle budou dařit všechny naše akce ;-) .

Mimochodem, slučovací akce nebyla jediná aktivní záležitost, kterou jsme v loňském roce realizovali a která měla za cíl zkvalitnit data o držitelích domén. V prosinci navíc probíhala akce na ověřování údajů držitelů domén pomocí SMS, emailů a dopisů, které se mohli dobrovolně zúčastnit všichni držitelé domén (a dostat od nás malý dárek, případně vyhrát iPad). V této aktivitě budeme letos pokračovat.

Přeji hezký rok 2014 :) .

Martin Peterka

Autor:

Komentáře (7)

  1. Michal říká:

    Dobrý den,
    jak mám postupovat, když bych chtěl některé moje duplicitní kontakty sloučit ručně?

    Děkuji Michal

  2. Ondřej Hornig říká:

    Dobrý den,

    v dobré víře jsem svůj kontakt OHORNIG nechal převést pod mojeID, bohužel nelze s ním již tak dobře nakládat, jako když pod mojeID nefiguroval. Jde tento kontakt od mojeID oprostit, abych nemusel používat kontakty dva, případně jak je možné převést domény pod kontaktem OHORNIG pod jiný kontakt? Děkuji za odpověď

  3. alf říká:

    možná si neuvědomujete, že někteří to tak mají úmyslně a mají k tomu své důvody a nelíbí se jim, že se jim v tom vrtáte. ale chápu, že je nutno to prezentovat jako super nejlepší věc

  4. pp říká:

    Připojuji se k alfovi: já měl některé kontakty duplicitní úmyslně. Nic co bych nepřekousl, ale také se mi nelíbí, že si s tím takto hrajete.

  5. Vilém Sládek říká:

    Ondřej Hornig: Nejdříve deaktivujte účet a následně si na stránkách http://www.nic.cz/whois/publicrequest/ vygenerujte heslo pro transfer kontaktu, ten převeďte k novému registrátorovi. Tím kontakt nebude figurovat pod mojeID.

    S pozdravem,

    Vilém Sládek

  6. Vilém Sládek říká:

    Michal: Ve Vašem případě je třeba provést změnu držitele pro každou doménu zvlášť a to pod jeden identifikátor kontaktu.

    S pozdravem,

    Vilém Sládek

  7. Ondřej Caletka říká:

    Slučování kontaktů je dobrá věc, ještě lepší by ale bylo donutit registrátory, aby duplicitní kontakty nevytvářeli. Někteří registrátoři (domena.cz, koukám na tebe!) totiž při každé registraci automaticky vytvoří nový kontakt i nsset, místo aby se obtěžovali hledáním, zda už nějaký podobný dávno neexistuje.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..