Nejvýznamnější firmy IPv6 přehlížejí!

O tom, že Česká republika patří při zavádění IPv6 minimálně mezi evropské lídry, jsme psali již několikrát; aktuální statistiky vytvářené na základě 500 nejnavštěvovanějších stránek poskytuje např. IPv6 Observatory.

V rámci evropského projektu GEN6 pak CZ.NIC monitoruje připravenost veřejné správy na IPv6. Zde dosavadní výsledky opět potvrzují vedoucí postavení České republiky. Na žádost Ministerstva průmyslu a obchodu jsme nyní náš průzkum rozšířili o analýzu TOP100 firem (dle obratu). Výsledky „tahounů“ českého hospodářství celkem překvapivě ukázaly, že IPv6 nepatří ve velkých firmách mezi favority a na svých webových serverech ji podporuje jen 5 společností ze 100. Jak ukazuje následující tabulka, o poznání lepší není situace ani u jmenných a poštovních serverů.

Webové servery DNS servery E-mailové servery
Veřejná správa 28,4 % 50,4 % 10,4 %
TOP100 firem 5,0 % 44,0 % 5,0 %
Průměr za doménu .cz 19,2 % 54,7 % 16,2 %

Výše uvedené srovnání ukazuje, že při zavádění IPv6 jsou nejvýznamnější firmy jak pod celostátním průměrem, tak daleko za veřejnou správou. Zklamáním je, že IPv6 příliš nepodporují na svých stránkách ani technologické firmy jako T-Mobile, Vodafone či Česká pošta, která se snaží působit jako státní integrátor v oblasti IT. Jedinou společností z TOP100, která podporuje IPv6 jak na svých webových, tak jmenných a poštovních serverech je pak trochu překvapivě Sokolovská uhelná.

Jiří Průša

Autor:

Komentáře (2)

  1. Ladislav Lhotka říká:

    Firma, která používá své servery a služby pro činnosti, které jsou z hlediska jejich byznysu kritické, bude asi hodně váhat – musí minimálně počítat s tím, že jim aktivace IPv6 zvedne náklady na support. Bylo by třeba zajímavé zjistit, kolik bank podporuje IPv6 ve svém internetovém bankovnictví. Tipnul bych si, že 0.

  2. MZ říká:

    Internetové bankovnictví nevím, protože jsem nenašel seznam URL, ale z domén bank funguje http://www.hypotecnibanka.cz. Hledal jsem to, když na moji žádost o nastavení IPV6 pro webovou prezentaci byla odpověď „A jaké banky to používají?“.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..