Za rok přibylo v ČR více než 100 tisíc uživatelů IPv6

V nedávném příspěvku na téma DNSSEC jsem se odkazoval na prezentaci Geoffa Hustona na RIPE 67. Dovolím si tento úspěšný koncept využít ještě jednou a krátce okomentovat jeho další prezentaci, tentokrát o IPv6. Geoff se pokusil ověřit závěr Google, že podíl IPv6 se za poslední rok zdvojnásobil. Ačkoliv se v absolutních číslech liší, což je poněkud paradoxní, protože opět využívá reklamní síť právě od Googlu, v hrubých rysech se jeho závěry shodují. Dle jeho měření stoupl podíl IPv6 z 0,45 % na 1,29 %, což je již výrazný nárůst.

Poměrně překvapivé je, že hlavním motorem tohoto růstu je Evropa a to konkrétně Evropa severní a Evropa východní (do které jsme řazeni i my). Osobně bych spíše očekával, že nejvyšší nárůst bude v regionu Asie-Pacifik, protože ten byl nedostatkem IPv4 adres zasažen jako první. Leč neděje se tak.

Podle metodiky Geoffa přibylo v České republice za rok více než 100 tisíc uživatelů IPv6, což je vzhledem k naší velikosti poměrně slušné číslo. Celosvětově jsme v penetraci IPv6 na desátém místě a podle všeho se o to nejvíce zasloužili tito tři poskytovatelé Internetu: CESNET, který zvýšil podíl IPv6 uživatelů z 20 % na 27 %, Telefónica CR (0 % -> 3 %) a Internethome (0 % -> 2 %). Veliká gratulace a doufejme, že obdobná statistika příští rok dopadne ještě lépe.

Ondřej Filip

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..