Jste si jistí, že je váš web dobře zabezpečený? Skener webu vám odpoví

Webové stránky jsou stále uživatelsky přívětivější a nabízejí čím dále více „vychytávek“. Více užitečných funkcí však sebou nese i větší riziko zanesení nějaké zranitelnosti. Na trhu dnes najdeme mnoho nástrojů usnadňujících tvorbu webových stránek, avšak tyto nástroje již většinou neřeší otázku bezpečnosti. Ta je v dnešní době minimálně stejně důležitá, jako funkčnost a vzhled stránek. Co mi je jako obchodníkovi platné, že jsem udělal vychytaný e-shop, který přitahuje zákazníky, když zároveň útočník vykrádá jejich účty, a to díky chybě na mém webu. Po takové zkušenosti se již zákazník nevrátí, pokud vůbec nezanevře na on-line nakupování jako takové. A toto se samozřejmě netýká jen on-line nakupování, zákazník si po návštěvě špatně napsané stránky může odnést třeba virovou nákazu, což návštěvnosti daného webu také neprospěje. Pokud si nejste zabezpečením vašeho webu zcela jistí, měli byste určitě číst dále.

Naše bezpečnostní týmy CZ.NIC-CSIRT a CSIRT.CZ pomáhají s řešením bezpečnostních incidentů v sítích v České republice a proto se denně setkáváme s nejrůznějšími možnostmi využití zranitelností na webových stránkách. Je pravda, že útoky jsou stále sofistikovanější a často využívají kombinaci různých zranitelnosti. Naše bohaté zkušenosti s řešením útoků na webové stránky jsme se proto rozhodli sdílet s provozovateli webů a zprovoznili jsme bezplatnou službu Skener webu. Cílem služby je poskytnout provozovatelům webů přehled zranitelností na jejich webu podle OWASP TOP 10, a to společně se stručným doporučením vhodných řešení. Skenování provádíme pomocí automatizovaného testu a následného ručního testu, který minimalizuje možná false positive a přidává pohled bezpečnostního experta na zranitelnost a její možné zneužití.

Blog_Skener_webu

Protože dostáváme celou řadu otázek k této službě a protože se některé opakují, rozhodli jsme se sepsat ty nejčastější a nejdůležitější a zveřejnit je na stránkách Skeneru webu. Nejčastější dotaz se týká osoby oprávněné potvrdit objednávku. Objednávku potvrzuje držitel domény. Pokud je jím společnost, učiní tak osoba oprávněná za společnost konat, případně osoba oprávněná podat objednávku (v tom případe je potřebné dodat čestné prohlášení, které vám na vyžádaní zašleme). V případě veřejných institucí může objednávku potvrdit statutární zástupce instituce nebo také vedoucí oboru informatika.

Druhá často kladená otázka se týká možného omezení provozu stránek v průběhu testováni. Testy provádíme tak, aby nedošlo k jakémukoliv omezení. Vše ale závisí na tom, jak jsou dané stránky navrženy po funkční stránce. Průběh testování však sledujeme a automatické testy je možné kdykoliv zastavit.

Více odpovědí na často kladené otázky najdete na stránkách Skeneru webu. V případě jakýchkoliv dotazů se na nás samozřejmě můžete obrátit na adrese podpora@skenerwebu.cz.

Zuzana Duračinská

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..