DNSSEC validace na Google Public DNS. Jak to vlastně je?

Když před dvěma dny Google ohlásil, že na svém veřejném DNS podporuje DNSSEC validaci, tak mnohá srdce zaplesala. O to pak bylo větší zklamání, když se ukázalo, že tato služba v současné době validuje pouze na vyžádání. DNSSEC validace na vyžádání pak v podání Google Public DNS validuje DNSSEC pouze v případě, že byl dotaz zaslán s příznakem DO (DNSSEC OK) nebo AD (Authenticated Data).

Co to tedy přesně znamená, a proč je to vlastně jeden velký test?

První důvod je velmi jednoduchý. Takové chování je v rozporu se standardem RFC, které definuje chování validujícího resolveru (RFC 4033). Dle DNSSEC standardu tedy nelze nazývat Google Public DNS jako validující resolvery. Možná si řeknete, že nějaké dodržování standardů není důležité, ale pak si zkuste vzpomenout, jak jsme dopadli s prohlížeči a HTML, a jak dlouho se z toho už dostáváme.

Druhý důvod je techničtější a poněkud více komplikovaný. Aby systém používající Google Public DNS mohl využívat všechny výhody validace, musel by stub resolver v systémové knihovně podporovat zasílání DNS dotazů s příznakem DO nebo AD. Přiznám se, že jsem žádný takový stub resolver ještě neviděl. Druhá varianta je pak instalace lokálního resolveru, který takové dotazy posílat již umí. Jenže pak už asi neexistuje žádný rozumný důvod, proč nedělat validaci přímo na tomto resolveru, protože tím dosáhnete výrazného zvýšení bezpečnosti DNS ve vaší síti.

Naštěstí to není tak černé, jak to vypadá. Google po počáteční smršti jednak aktualizoval FAQ a jednak Ben Laurie z Google ohlásil, že toto je pouze počáteční testovací fáze, po které bude následovat zapnutí DNSSEC validace pro všechny uživatele této služby.

Takže i přes počáteční nevoli dávám Google palec nahoru za odvážný krok správným směrem. A teď už jenom potichu, ale třeba i nahlas, doufejme, aby také udělali krok na druhé straně a postupně začali podepisovat své domény. V České republice nás to tolik netrápí, protože co se týče validace i podepisování patříme mezi špičku, ale oba dva budoucí kroky na straně Google mají hlavně na mezinárodní úrovni velkou šanci rozseknout vejco-slepičí problém, kdy nikdo nevaliduje, protože nikdo nepodepisuje, a nikdo nepodepisuje, protože nikdo nevaliduje.

Ondřej Surý

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..