Honeynet: kdo se přilepil za poslední 3 měsíce

Jak jsme předesílali při zveřejnění minulého článku, chceme statistiky z našeho honeynetu zveřejňovat pravidelně. Zde jsou tedy výsledky, jak si útočníci vedli od května do konce července 2012.

Nejaktivnějšími útoky byly ze dvou tchajwanských IP adres. V obou případech se připojovali téměř výhradně na port 445 (protokol SMB pro sdílení souborů a složek v systémech Windows), více než 88000-krát. Více než 14000-krát nahrávali jednu variantu viru Conficker (viz analýza serveru Virus Total). Další významní útočníci byli z ruského subnetu 31.29.144.0/21 – v top 10 jednotlivců se objevili hned čtyři:

Nejčastější útočníci (květen – červenec 2012)

Při vykreslení na mapě světa sice vedoucí Tchajwan zaniká, zato jsou vidět i ostatní země. Tradičně hodně připojení míří z Ruska, další jsou počtem připojení vyrovnané USA a Čína. Díky jednotlivcům je vidět i Venezuelu a Kazachstán:

Zdroje útoků (květen – červenec 2012)

 

Pořadí portů, o které měli tentokrát útočníci zájem, vede zmiňovaný port 445, dále 139 (NetBIOS session service), 80 (HTTP), 1433 (Microsoft SQL Server), 3389 (Remote Desktop Protocol) a 5060 (SIP). Horizontální osa grafu používá logaritmickou škálu:

Cílové porty (květen – červenec 2012)

Proti minulé statistice výrazně narostlo procento rozpoznaných operačních systémů útočníků. Systémy s různými verzemi OS Windows má celkem 69,2 % útočníků, systémy založené na Linuxu s jádrem verze 2.6 9,4 %, ostatní systémy zůstaly neurčené:

Operační systémy útočníků (květen – červenec 2012)

Navíc tentokrát přinášíme přehled nejčastěji nahrávaných virů. Celkem jsme zaznamenali 33165 nahrání virů (z toho 600 unikátních). Průměrně tedy jeden virus každé 4 minuty. V tabulce je 10 nejčastějších s jejich identifikací podle antiviru Kaspersky. Kido, který je vidět osmkrát, je jiné označení viru Conficker. Zbylé dva viry jsou z rodiny Genome. Velké zastoupení viru Conficker lze připsat dobře simulované zranitelnosti MS08-067, díky které se šíří.

Nahraný malware (květen – červenec 2012)

Pro zajímavost nabízíme nakonec tabulku nejčastějších kombinací, které útočníci zkoušeli při přístupu na službu SSH v červenci. Osobně mě překvapilo heslo 1qazxsw2. Pokud vás taky, tak si ho zkuste napsat na klávesnici.

Přihlašování na SSH (červenec 2012)

Jiří Machálek

Autor:

Komentáře (1)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..