Již pátý právnický seminář přinesl i zkušenosti z Francie a Slovenska

Naše sdružení se vedle své hlavní činnosti, kterou je správa registru českých domén, věnuje také vzdělávacím a osvětovým projektům. Mezi tyto aktivity lze také zařadit semináře pořádané pro odbornou právnickou veřejnost, o kterých si troufám tvrdit, že jsou již tradiční.

Letos se uskutečnil v pořadí již pátý ročník semináře, na který jsou zváni především soudci, firemní právníci a advokáti, tedy všichni profesionálové v oblasti práva, kteří se při své práci setkávají nejen s problematikou doménových jmen, ale i šířeji se specifiky, které přináší virtuální svět a aktivity v něm. Pro účastníky, kterých se sešlo bezmála padesát, byla připravena vystoupení šesti přednášejících, z nichž dva byli ze zahraničí.

Dr. Polčák z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně se ve svém příspěvku věnoval možnosti analogického užití nařízení EU, která upravují doménu .eu, ve sporech o české domény, Mgr. Bartošková z Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky, který rozhoduje nejen spory o české domény, ale též o domény .eu a spory o domény podle pravidel UDRP, představila mimo jiné online platformu, jejímž prostřednictvím spor online formou probíhá.

Loni byl velmi kladně přijat zahraniční host, proto jsme i letos přemýšleli, jaká země by místní právníky mohla z hlediska domén a internetového práva zajímat. Volba padla na Francii a Slovensko. M. Georgelin z AFNICu účastníky seznámila se SYRELI, což je francouzský systém pro řešení sporů o doménová jména. Mgr. Abelovský ve své prezentaci kriticky zhodnotil podmínky registrace doménových jmen na Slovensku a Mgr. Lukáč, právní zástupce slovenského registru SK-NIC, se věnoval nejen představení správce národní domény .sk, ale především sporům o slovenská doménová jména a možnostem jejich řešení. Zmínil rovněž připravované změny v pravidlech poskytování jmenného prostoru (obdoba čtenářům známých českých Pravidel registrace).

První ročník tohoto semináře byl půldenní, letos program zabral bezmála celý den. Velmi nás těší rostoucí zájem o tuto akci a kladné reakce účastníků. Tato setkání jsou oboustranně velmi užitečná, tvoří prostor pro vzájemnou výměnu zkušeností a umožňují nám lépe reagovat na požadavky z praxe.

Zuzana Průchová Durajová

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..