Přednáška Electronic Frontier Foundation na IT11

Svoboda slova, ochrana soukromí, podpora inovací a ochrana práv spotřebitelů jsou obecně důležitá témata. Internet se s problémy v těchto oblastech potýká o to více, že se během několika málo let rozvinul do podoby, kterou jistě nikdo z jeho „otců zakladatelů“ neočekával a i nadále se rozvíjí překotnou rychlostí. Naštěstí existují lidé, kteří už dávno pochopili, že Internet bude kolbištěm, kde se zájmy vlád, korporací či jiných organizací budou střetávat se zájmy běžných uživatelů. Tito lidé proto už v roce 1990 založili organizaci Electronic Frontier Foundation (EFF), která od té doby bojuje za zachování svobody a práv v digitálním světě.

Jako ukázku si uveďme třeba některá témata či kauzy z poslední doby, které EFF řešila a řeší – sledování mobilních telefonů, odposlouchávání bez soudních příkazů, monitoring a filtrování internetu, ACTA, DMCA apod. Můžete sice namítnout, že jde o americkou organizaci, ale Spojené státy jsou stále zemí, kde probíhá rozvoj internetu nejrychleji a jsou také velkým trhem, podle kterého se často řídí chování firem i v jiných zemích. I proto jsou výsledky, které EFF dosáhne, relevantní i pro nás.

S EFF se nyní poprvé můžete setkat i u nás v Čechách. V rámci konference Internet a Technologie 11 proběhne přednáška o projektu SSL Observatory, který zkoumal bezpečnost SSL certifikátů; jeho autoři zjistili zranitelnosti těchto certifikátů a potvrdili některé špatné praktiky certifikačních autorit při jejich vydávání.

PT

 

Autor:

Komentáře (1)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..