Nová vývojová fáze projektu Datové schránky

Je tomu již více než rok, co se vedení CZ.NIC rozhodlo vyřešit neuspokojivou situaci kolem podpory Datových schránek na alternativních platformách implementací vlastního řešení. To vzniklo na půdě Laboratoří CZ.NIC a z původního plánu postupem času vykrystalizovaly tři různé programy – dsgui jako multiplatformní desktopový klient pro práci s datovou schránkou, iDatovka jako klient pro iPhone a ZFO Editor pro editaci inteligentních elektronických formulářů, které se při komunikaci se státní správou často používají.

V tomto příspěvku se budu zabývat pouze desktopovými aplikacemi, tedy ZFO Editorem a dsgui.

Oba programy mají v současné době za sebou několik vydání a z hlediska funkcionality jsou v podstatě kompletní. V případě ZFO Editoru jsou již podporovány takřka všechny zdokumentované a některé nezdokumentované funkce dostupných formulářů a jde tak o jedinou alternativu k proprietárnímu Form Filleru od společnosti Software602. Lze ho  využít například na vyplnění daňového přiznání, návrh na zápis do obchodního rejstříku, apod. V programu dsgui byla implementovaná veškerá potřebná funkcionalita pro přijímání a odesílání zpráv, včetně kontroly jejich integrity pomocí elektronických podpisů, exportu dodejek, prohlížení příloh a mnoha dalších funkcí.

Jak jednotlivé produkty dozrávaly, zvětšoval se také počet jejich uživatelů a v dnešní době už má každý program vlastní uživatelskou komunitu. Ta je aktivní nejen při hlášení chyb, ale také přispívá ke vzniku nových funkcí programů, které vycházejí ze zkušeností s jejich reálným nasazením. To nám jako vývojářům výrazně usnadňuje práci a přináší také větší uspokojení z ní. Funkce vyžádané uživateli se tak stávají stále vetší částí nových vydání, protože základní funkcionalita je již implementována a není třeba ji měnit.

Z tohoto důvodu jsme se rozhodli po vydání nových verzí ZFO Editoru (verze 0.3) a dsgui (verze 1.3), které vyšly v předchozích několika dnech, změnit způsob vývoje těchto aplikací. V dalším vývoji se tak zaměříme již pouze na funkcionalitu vyžádanou uživateli, opravy chyb a případné úpravy vynucené změnami v systému Datových schránek.

Pokud tedy narazíte na nějaké problémy, nebo máte nějaký nápad na vylepšení stávajících funkcí dsgui či ZFO Editoru, neváhejte nám napsat na datove-schranky@labs.nic.cz nebo zfo-editor@labs.nic.cz. Budeme se těšit na vaše podněty.

Bedřich Košata

Autor:

Komentáře (3)

  1. Maaartin říká:

    Datove schranky dnes v IE nejedou, ve FF ano, ale pro odeslani zpravy chteji aktualizaci 602 a ta taky nejede. Tomu rikam nova vyvojova faze. Je 25.1.2011, cas pro odeslani souhrne zpravy.

  2. Bedřich Košata říká:

    Maaartine, obávám se, že jste nepochopil, že tento příspěvek se týká pouze programů pro práci s Datovou schránkou, které vyvíjí CZ.NIC a nikoli DS jako takových. S těmi bohužel nemáme nic společného.
    Pokud Vám ale nevyhovuje webové rozhraní Datových schránek, jak naznačuje Váš příspěvek, vyzkoušejte třeba dsgui, možná se Vám bude líbit víc.

  3. Peeetr říká:

    Přimlouval bych se za přejmenování programu.

    „dsgui“ navíc s malým písmenem na začátku, je takové programátorské nicneříkající nemarketingové :)

    Kažodpádně za něj děkuji, nedokážu si představit, že bych s datovou schránkou měl pracovat přes ten jejich oficiální web…

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..