Informace o rozhodování pražského Rozhodčího soudu ve sporech o doménová jména

Na začátku října vydala Komerční banka tiskovou zprávu, ve které informuje, že získala prostřednictvím sporu vedeného u arbitrážního centra v Praze, doménové jméno komercnibanka.biz.

Tato doména byla zaregistrována na fyzickou osobu v říjnu 2008 a arbitrážní centrum, které spor rozhodovalo, a kterým není nikdo jiný, než Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR, konstatovalo, že došlo ke splnění všech požadavků stanovených UDRP – Komerční banka prokázala, že doména je identická či zaměnitelná s její registrovanou ochrannou známkou, žalovaný nemá žádná práva ani oprávněné zájmy ve vztahu k doménovému jménu, které bylo předmětem žaloby a konečně také, že doména byla zaregistrována ve zlé víře. Rozhodčí soud tak dal žalobci za pravdu ve všech bodech.

Zlá víra žalovaného byla mimochodem prokázána tím, že odmítl obě dvě nabídky na koupi domény, které mu banka učinila (celkem by mě zajímalo, jestli to bylo 150 a 180 tisíc Kč, jak je uvedeno ve skutkovém vylíčení stavu – odst. V rozhodnutí nebo zda KB nabídla 15 a 18 tis. Kč, jak se píše dále v hlavních důvodech rozhodnutí), s odůvodněním, že hodnota domény je na trhu vyšší (takže spíše správně je druhá možnost).

Pro zájemce je celé rozhodnutí k dispozici na stránkách Rozhodčího soudu.

Rozhodčí soud je také sudištěm pro rozhodování sporů o české domény. Od června tohoto roku takové spory probíhají s využitím on-line platformy, která již funguje pro spory vedené podle UDRP, což je případ popsaný výše, a ADR pro .EU. Díky tomu se na stránkách domeny.soud.cz začnou postupně objevovat rozhodnutí i o českých doménách – sporů již bylo podle nového Řádu zahájeno několik, s prvním rozhodčím nálezem se můžete seznámit už nyní.

Zuzana Durajová

Autor:

Komentáře (5)

  1. Adam říká:

    Nevim jak muze byt oznaceno za „zlou vuli“ to ze nekdo odmitne dobrovolne prodat domenu za nabizenou castku.

    A tu druhou vec nesoulad dvou cen tj 150 tisic a 15 tisi Kc jsem nejak nepochopil.

  2. Martin Soušek říká:

    Toto rozhodnutí je pěkné svinstvo.

    Jedná se o obecnou doménu. Jestli si někdo pojmenoval banku obecným názvem, tak je to jeho věc a nedává mu to na doménu žádné právo.

    Je to stejné, jako kdybych měl firmu Restaurace s.r.o a automaticky bych si tím nárokoval nejen doménu, ale i licenční poplatky za cedule na hospodách.

    Ve skutečnosti zvítězil bohatší subjekt, protože se majitel domény lekl, že mu zničí život sporem, na který jednotlivec nevydělá ani za deset životů.

  3. lukas říká:

    To je teda pěkně blbý rozhodnutí…

  4. Homer říká:

    Zajímalo by mě, jestli tu doménu bude KB aktivně využívat.

  5. logic říká:

    Ano, ma ji nasmerovanou na kb.cz.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..