Trocha archeologie aneb celý prehistorický internet na USB klíči

Pokud patříte k pamětníkům internetové prehistorie, pamatujete si či jste dokonce používali službu Gopher. Pro vás ostatní to byl jakýsi předchůdce webu – představte si ho zhruba tak, jako byste měli webovou stránku, na které je pouze text a hierarchická struktura dokumentů, jež můžete procházet, prohledávat a příslušné dokumenty si stáhnout. Pokud používáte prohlížeč Mozilla Firefox (s ostatními prohlížeči máte bohužel smůlu), můžete si jej dokonce přímo vyzkoušet, protože stále ještě funguje. Zkuste třeba napsat do řádku adresy gopher://gopher.floodgap.com/

Pokud byste se chtěli do této archeologie ponořit ještě více, můžete si stáhnout a prozkoumat archiv celé služby Gopher na celém světě tak, jak vypadala v roce 2007. Samozřejmě tehdy už byla dávno za svým zenitem, ale dle autora archivu počet gopher serverů dále rapidně klesal, takže dnes je doslova ohrožena „vyhynutím“. Každopádně archiv má cca 40GB (ke stažení je pomocí torrent) a kompresovaný má jen 15GB, což se dnes pohodlně vejde na onen zmiňovaný USB klíč. Stejná věc s dnešním internetem půjde udělat asi těžko, protože jeho velikost se odhaduje na stovky exabytů (podle Cisco i podle Google)… i když vlastně vzpomeňme na „640 k ought to be enough for anyone“ (přestože to zřejmě nikdy nebylo vyřčeno).

PT

Autor:

Komentáře (3)

  1. Martin říká:

    A vyzkoušejte si ten gopher rychle, protože podpora tohoto protokolu bude co nevidět z Mozilla Firefoxu vyhozena :)

  2. No jo, Gopher, to byly doby :-) Používal jsem ho hodně, hlavně kvůli tomu, že běhal plnohodnotně i v textovém režimu.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..