Řešení sporů o domény u Rozhodčího soudu v novém

Již příští týden nabude účinnosti nový Řád pro řešení sporů o domény .cz vydaný Rozhodčím soudem při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky, na jehož přípravě se sdružení CZ.NIC podílelo. Tento Řád, jehož plné znění je k dispozici na internetové adrese soudu, přináší hned několik poměrně zásadních změn.

Tou první je využití on-line platformy, která je používána pro spory o doménová jména .eu. Spory o české domény jsou řešeny v on-line řízení již od r. 2007, ale platforma pro spory .eu řízení oběma stranám zjednoduší a zpřehlední.

Další zásadní změnou je možnost strany určit si, že spor nebude rozhodován pouze jedním rozhodcem, ale třemi (za předpokladu, že ponese zvýšené náklady s tím spojené a druhá strana s tím bude souhlasit). Doposud to v on-line řízení mohl být pouze jeden rozhodce určený předsedou RS.

Třetí a možná nejdůležitější je pevná sazba poplatku za řízení.  Až doteď byl poplatek určován pro spory o domény stejně jako pro jiné typy majetkových sporů a to procentní sazbou z hodnoty předmětu sporu, což bylo min. 7 tis. Kč, max. 1 mil. Kč.  Asi Vás nepřekvapí, že stanovit hodnotu domény není vždy (vlastně spíše většinou) úplně jednoduché, nepředvídatelnost výše soudního poplatku působila nejistotu a byla pravděpodobně nejsilnějším argumentem, proč rozhodčí řízení jako způsob řešení sporu o doménu .cz nepoužít. Tomu už bude konec, protože společně s novým Řádem platí nový sazebník  – sazby za vedení sporu budou, podobně jako v případě sporů o domény .eu, zohledňovat počet doménových jmen, o která se strany spoří a též počet rozhodců, kteří budou v daném sporu rozhodovat. Tím se náklady na řízení stávají skutečně transparentními a žalobci budou ušetřeni nepříjemných překvapení, jež mohl dříve přinést odlišný názor rozhodce na hodnotu sporu, tedy domény proti názoru žalobce v podaném žalobním návrhu.  Sazebník je k dispozici na internetové adrese Rozhodčího soudu.

Pochopitelně Vám přeji, abyste se o Vaši doménu soudit nemuseli. Pokud by taková situace přesto nastala, věřím, že tyto změny posílí důvěru a zvýší zájem o rozhodčí řízení jako kvalitní, důvěryhodný, rychlý a efektivní způsob řešení sporů o domény .cz.

Zuzana Durajová

Autor:

Komentáře (1)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..