Rozhodování sporů o domény podle UDRP v Praze

Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky (který je již pověřen řešením sporů o domény .eu) se stal na základě rozhodnutí organizace ICANN dalším místem, kde mohou být rozhodovány spory podle pravidel UDRP (jedná se vlastně o dva dokumenty: The Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy – Jednotné zásady pro řešení sporů týkajících se doménových jmen a The Rules for Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy – RUDRP, tedy Pravidla Jednotných zásad řešení sporů o doménových jménech, která jsou procesněprávní úpravou).

Rozhodčí soud v Praze je tedy čtvrté sudiště na světě, které může rozhodovat spory podle UDRP a přidal se tak ke Světové organizaci duševního vlastnictví (WIPO) v Ženevě, Národnímu arbitrážnímu fóru (NAF) v USA a Asijskému centru pro rozhodování sporů o doménová jména (ADNDRC) s pobočkami v Pekingu, Hongkongu a Soulu. To je obzvláště dobrá zpráva nejen pro držitele domén registrovaných v gTLD z ČR a SR (z těch nejčastějších tedy především .com, .net, .org a .info), ale zejména pro ty, kdož se chtějí domáhat svých práv k již zaregistrované doméně.

Sluší se připomenout, že pravidla UDRP byla ICANN schválena již v říjnu 1999 a následně přijata ICANN akreditovanými registrátory ve všech gTLD a některými ccTLD (zmiňme třeba .tv). UDRP jsou pravidla platící mezi registrátorem a zákazníkem a jsou včleněna do registračních smluv všech registrátorů, kteří mají akreditaci ICANN. Samotné rozhodčí řízení (které není rozhodčím řízením ve smyslu našeho zákona o rozhodčím řízení) před pověřeným subjektem probíhá podle RUDRP, případně dalších doplňkových pravidel. Jazykem řízení je obvykle jazyk registrační smlouvy.

Zuzana Durajová

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..