Co přinesou nové domény od Google?

Spuštění nových generických domén (new gTLD) je záležitost, kterou si nemohl nechat ujít ani Google. Ten si prostřednictví jím vlastněné společnosti Charleston Road Registry (CHCC) zažádal hned o více než stovku domén. Jistou má zatím necelou polovinu.

K těm nejzajímavějším patří .app, .book, .cloud, .dev, .movie, .tech či .you. Před nedávnem byly CHCC delegovány první domény (aktuální seznam na stránkách Google) a podrobnější pohled na žádosti zaslané ICANN nám umožní trochu odhalit, co Google s doménami (asi) chystá i to, jak mohou vypadat „business cases“ new gTLD.

Příklad některých domén nám pak zase ukáže, že zástupci vlád nemají v ICANN úplně bezvýznamný hlas a prostřednictvím GAC (Government Advisory Committee) se jim podařilo do celého procesu new gTLD poměrně významně zasáhnout.

(Polo)otevřené domény

Při podávání žádostí musely jednotlivé subjekty poměrně jasně deklarovat, jakou mají s doménou plány.

Zatímco někteří se rozhodli „zkusit štěstí“ a najít vhodnou alternativu pro národní či již existující top-level domény, jiní se rozhodli doménu využít především pro sebe. Ne všechny domény v první skupině však musely být automaticky plně otevřené (jako např. .HERE, .HOW či .NEW), zatímco jiné byly navázány na konkrétní odvětví. Ze žádostí od Google je příkladem takovéto domény např. .FLY, která by měla být vyhrazena především pro subjekty spojené s letectvím či cestováním podobě, jako již existující doména .AERO či .TRAVEL.

Stopka od GAC

U domén, které si jednotliví žadatelé nárokovali především pro sebe, hrálo důležitou roli, zda o danou doménu bylo více zájemců či ne a zda daná doména souvisí s již existující službou. Zatímco tak .GMAIL či .YOUTUBE bez problémů prošly a podle informací ze žádostí se zdá, že Google na těchto doménách nabídne prémiové služby jako např. e-mail či videokanál na doméně druhé úrovně, u obecných jmen jako je .CLOUD zasáhl GAC (konkrétně australská vláda), která (podle mě správně) prosadila, že takováto obecná jména by měla být nabídnuta celé komunitě a nevázána na konkrétní službu či jejího poskytovatele, viz:

„The proposed string, .cloud, is a common generic term relating to a market sector. Charleston Road Registry Inc. is proposing to exclude any other entities, including potential competitors, from using the TLD.

Restricting common generic strings for the exclusive use of a single entity could have unintended consequences, including a negative impact on competition.“

S podobnou „stopkou“ se však nesetkal jen Google, ale rovněž další velcí hráči jako Amazon či Symantec. Na podobnou „stopku“ však narazil i Booking.com žádající o např. o domény .HOTEL či .HOTELS. U domén s více zájemci pak byli tito žadatelé nenabízející doménu celé komunitě vyřazeni i z plánovaných aukcí.

Byť se nám na procesu new gTLD nemusí všechny věci líbit, v tomto případě podle mě ICANN vyslal správný signál, že nové domény by si neměl někdo prioritně nárokovat a možnost jejich využití by měla mít celá internetová komunita!

Co však nedokáže ovlivnit ani ICANN ani GAC je, jaký o new gTLD bude zájem a zda se prostředky v řádech stovek tisících dolarů vložené do celého procesu úspěšným žadatelům vrátí. Na příkladu domény .TRAVEL či jiných vidíme, že rozhodující jsou především první dva roky a kolik žadatelů si doménu po prvním období obmění. V konečném důsledku pak bude záležet především na uživatelích, jak celý proces přijmou a na nové domény si zvyknou – třeba na jiri@prusa.gmail? :)

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..