Nový design blogu. Co, jak a proč?

Pokud jste právě překontrolovali adresu v adresním řádku prohlížeče, pravděpodobně vás překvapil nový design našeho blogu. Ano, ten starý, se odebral do sběru použitých šablon a nahradil ho nový, s celou řadou změn. Chcete­-li, vezmu vás na malou prohlídku jeho prvky. Zkušení “webaři” se asi nedozví nic převratného, ostatním třeba trochu rozšířím obzory o to, nad čím se dá při navrhování vzhledu uvažovat.

Novy_blog_1

Čitelnost

V první řadě nám záleželo na dobré čitelnosti obsahu, kvůli dobrému počtení přeci návštěvníci na náš blog chodí. Aby se u článků mohli pohodlně uvelebit, zvolili jsme základní velikost běžného (chlebového) textu 18px a jeho mírně šedou barvou jsme snížili kontrast, který by příliš unavoval oči. Na řádek se vejde průměrně kolem 80 znaků, což je ideální poměr k udržení pozornosti a rychlému pročítání. Prvky jako citace a výrazné nadpisy strukturují delší texty, aby se v nich čtenář dobře orientoval.

Novy_blog

Responzivita

Nejskloňovanější slovo webdesignu posledních let nemohlo chybět ani v našem novém vzhledu. Responzivní, tedy přizpůsobivý zařízení, na kterém jej prohlížíte, je i nový vzhled blogu CZ.NIC. Jdeme tím vstříc především rostoucímu počtu přístupů z mobilů a tabletů, které jsou pro čtení příhodnější. Chcete­li se o responzivnosti přesvědčit, stačí jen zužovat a rozšiřovat okno prohlížeče. Schválně to zkuste.

Novy_blog_3

Pár drobností na závěr

Také došlo ke změnám některých prvků, které se zdály být překážkou při pohodlném pročítání článků. Na úvodní stránce nejsou již články celé, ale pouze jejich úvod. Nemusíte tak dlouze přejíždět texty, které vás nezajímají. Také archiv a rubriky se vešly do dvou tlačítek v hlavičce. Nově můžete nyní procházet články podle autorů. A nakonec blogposty můžete vždy rovnou sdílet na svých sítích. Jedná se sice o drobnosti, které jsou samozřejmostí na každém blogu, ale ten starý je zkrátka neuměl.

Doufáme, že vám nový vzhled zpříjemní čtení našich textů a svou formou nepřebije jejich zajímavý obsah.

Jakub Rumler

Autor:

Komentáře (5)

  1. Ondra říká:

    Máte bod… další z velké řady bodů, které jste u mě jako organizace nasbírali :)

  2. Martin říká:

    Na mobilem asi vypadá blog lépe, ale na počítači se mi moc nelíbí. Asi jsem už stará konzerva. :) Původní vzhled se mi líbil mnohem víc, i když to nebyl žádný unikát. :)

  3. Iva Králová říká:

    Náhodou, já si nový vzhled nemohu vynachválit, sleduji Váš blog pravidelně a to především na cestách na mobilu či tabletu a nyní je čtení mnohem pohodlnější. Hezký den. IK

  4. often auto říká:

    It’s great to find an expert who can explain things so well

  5. course looks říká:

    Glad I’ve finally found something I agree with!

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..