OpenSource@RIPE

Představovat organizaci RIPE NCC je pro čtenáře tohoto blogu asi trochu zbytečné. Je to registr IP adres pro Evropu a Blízký východ. Nicméně tím výčet aktivit nekončí. RIPE NCC také dvakrát ročně organizuje RIPE meeting, což je setkání především síťových operátorů z evropské oblasti. V rámci RIPE meetingu bylo v minulosti ustaveno několik pracovních skupin (working groups), které se pravidelně scházejí a diskutují na daná témata. V současnosti jsou aktivní Anti-Abuse, Cooperation, Database, DNS, EIX (Internet Exchange Points), ENUM, IPv6, MAT (Measurement Analysis and Tools), RIPE NCC services, Routing. Nicméně počet pracovních skupin není úplně konstantní a občas nějaká vznikne nebo naopak zanikne.

Jako člověk, který se v podstatě celý svůj profesní život věnuje open source softwaru a především směrovacímu démonu BIRD, jsem měl občas trochu problém, v jaké pracovní skupině prezentovat. BIRD je velmi výrazně zastoupen u peeringových center, takže občas jsem prezentoval v rámci EIX. Jde o implementaci routingu, tak jsem čas od času přednášel v rámci Routing. A někdy byla má prezentace vybrána pro plenární zasedání. Nicméně problém byl v tom, že třeba Routing je spíše o směrovacích protokolech a ne o implementacích. V rámci EIX není prostor na prezentaci novinek v OSPF a v plenary je bohužel poměrně málo místa a těžko by ho dostala prezentace o posledních novinkách v nějakém software.

Tehdy mě kontaktoval Martin Winter, který tou dobou pracoval pro ISC a který měl podobný problém s jeho aktivitou opensourcerouting.org, zabývající se projektem Quagga. Dohodli jsme se, že zkusíme udělat tzv. BoF, neboli takové neformální setkání, které je organizováno obvykle večer. Vzhledem k tomu, že přišlo poměrně hodně lidí a z diskuse vyplynulo, že by bylo fajn, tato setkání opakovat a přizvat i další projekty, požádali jsme po pár BoFech RIPE NCC o založení nové pracovní skupiny. Byli jsme požádání o zorganizování jakéhosi pilotního běhu a po něm bylo oficiálně rozhodnuto, že byla nastartována Open Source Working Group a Martin Winter a já jsme byli zvoleni za předsedy této pracovní skupiny.

Ondrej Filip - Open Source WG

No a zítra (16.10.) v 8:00 našeho času bude v rámci RIPE meetingu 67 v Athénách první plný běh této pracovní skupiny. Pokud Vás tedy open source týkající se síťových záležitostí zajímá, můžete se podívat i vzdáleně, celý RIPE meeting lze sledovat na tomto URL.

Ondřej Filip

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..