IPv6 postupuje

Jak vypadá situace adopce protokolu IPv6 z hlediska alokací jsem na tomto blogu již glosoval mnohokrát. Dnes mi dovolte připomenutí překročení jednoho milníku z pohledu reálných IPv6 toků Internetu. Google totiž nedávno oznámil, že podíl IPv6 překročil 2 %. To sice nezní jako nějaké ohromující číslo, ale na druhou stranu se podíl IPv6 meziročně více než zdvojnásobil, protože loni v této době byl tento poměr nižší než 1 %. Trend tedy vypadá velmi pozitivně, což je vidět i z následující křivky.

Podil IPv6 22.9.2013

Podíl IPv6 22.9.2013

Dále je potřeba si uvědomit, že díky technikám jako happy eyeball poměr IPv6 nikdy nemůže být 100% ani v případě plné implementace IPv6.

Situace se pochopitelně výrazně liší v jednotlivých zemích. Světovou jedničkou je Švýcarsko s 9 %. Druhé místo obsadilo trochu nečekaně Rumunsko s o něco méně než 8 % a třetí je Francie s 5 %. Česká republika, která má poměrně hodně obsahu přístupného po IPv6, bohužel za průměrem zaostává. U nás se podíl IPv6 pomalu blíží k 1,5 %. To je pochopitelně způsobeno situací u ISP, kteří se k nasazování IPv6 pro koncové uživatele zatím tolik nehrnou, byť toto rozhodně neplatí pro všechny.

Každopádně bude zajímavé sledovat, zdali si IPv6 udrží takto pozitivní růstový trend. Pokud by tomu tak bylo, mohli bychom IPv4 opustit poměrně brzy.

Ondřej Filip

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..