První firmy na suchu

A už je to tady. Včera v noci mi do schránky přistál první mail od české firmy, která hledá IPv4 adresy. Podle všeho tento mail dostalo více kontaktních osob českých LIRů. Mail se vysloveně odkazuje na nedávné změny v RIPE a autor poptává /21 (2048) adres. Ještě nedávno by to nebylo tak moc, ale dnes je to poměrně vzácné zboží. Mimochodem, tato firma má dle RIPE databáze přiděleno /19 (8192) PI (provider independent) adres a už ji to zjevně nestačí. Trochu smutné, že příděl IPv6 adres jsem u nich neobjevil…

Doufejme, že nástup IPv6 začne trochu akcelerovat a těchto mailů nebude příliš přibývat.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (5)

  1. Michal Jordan říká:

    Napriklad my ked sme ziadali o PI ipv4 adresy relativne nedavno ked uz bolo povinne pridelovanie ipv6 spolu s ipv4, ziadne ipv6 adresy sme automaticky neziskali a museli sme o ne ziadat. Zaujimave je aj to, ze ipv4 adresy sme dostali bez kecov ale ipv6 adresy sme museli obhajovat koli jedej infomacii na webe, ktora nekoresponduje s pravidlami vyuzivania PI adries :)

  2. Nedávno jsme chtěli přidělit malý rozsah (10 IP) u server housingu a musel jsem napsat k čemu IP adresy budu využívat a proč jich chci tolik. To pak muselo projít nějakým schválením

  3. My jsme u našeho ISP v minulém týdnu dostali 2x /24 úplně bez problémů, jenom s vyplněním RIPE formulářů. IPv4 sice možná nejsou u RIPE, ale providěři jich budou mít nasysleno zřejmě dost.

  4. Yarda říká:

    Za jednoho českého ISP a LIR musím potvrdit že jsme obdrželi stejný mail s požadavkem /21 IPv4, co se týče nasyslených veřejných není to tak úplně pravda, protože dle stanov RIPE dostává vždy LIR IP kdispozici podle alokalce kterou má v plánu využívat. Co se týče rozdělování IPv4 taky zvažujem každé přidělení většího bloku klientům a řešíme přidělování domluvou. Přeci jen to je dnes již cenné zboží, ale moc lidí si to zatím neuvědomuje.

  5. Martin říká:

    Lze tedy očekávat, že se konečně pohne rozvoj IPv6? :-)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..