5 let s FREDem

V toku nových událostí je dobré čas od času najít chvilku na to se zastavit a podívat se zpátky do minulosti. Jako ideální příležitost se jeví různá výročí a jedno takové právě oslavil náš registrační systém FRED.

Dnes je tomu přesně 5 let, co jsme nasadili FREDa do správy české domény .CZ. 28. září 2007 došlo k zastavení tehdejšího systému a odstartování migračního procesu. Dojeli jsme do sídla tehdejšího správce, firmy T-Systems Pragonet, a převzali CD obsahující kompletní data systému. Po návratu zpět jsme tato data nahráli no připraveného prostředí a spustili transformační skripty pro nový systém. Výsledek transformace jsme následně kontrolovali jednak automaticky dvěma nezávisle napsanými testovacími skripty a pak samozřejmě manuálním testováním. Prvním kritickým momentem byla publikace vygenerovaného zónového souboru pro CZ doménu do internetu. K tomu se váže úsměvná historka. V momentu, kdy kolega Ondřej Surý odstartoval tento proces, ozvala se mu na telefon sestra, že jí doma nejde internet a jestli neví co s tím má dělat. Zatímco jsme ho křísili, zjistili jsme, že se samozřejmě jedná o problém čistě lokálního charakteru. Prodloužený víkend jsme strávili konfigurací systému a testováním všech funkcí. V pondělí 1. 10. v 10 hodin jsme pak otevřeli systém pro nové registrace.

Stávající systém se od toho z před pěti let již značně liší. Některá původní rozhodnutí týkající se návrhu FREDa jsme museli přehodnotit a změnit, museli jsme reagovat na provozní statistiky a také jsme realizovali některé nové nápady. FRED ale nezůstal jen před hranicemi naší země. V průběhu pěti let ho do své správy domény zaintegrovali v Angole, Tanzanii, Kostarice, Faerských ostrovech a v Estonsku. To nás těší a zavazuje zároveň. Snad až uplyne dalších pět let, budeme moci hodnotit uplynulé období stejně pozitivně :).

Jaromír Talíř

Autor:

Komentáře (4)

  1. Radek Zajíc říká:

    V článku se píše o 28. říjnu, nebylo to ale spíš 28. září? :)

    Tehdejší změna vedla zároveň i ke snížení cen za .cz domény, což určitě vedlo ke zvýšenému zájmu ze strany zákazníků – vlastníků domén. I já jsem si zaregistroval svou první .cz doménu těsně po spuštění registrací v říjnu 2007 :)

    FREDu přeju hodně dalších spolehlivě odsloužených let.

  2. Jaromír Talíř říká:

    Díky za upozornění na chybku v měsíci a za přání FREDovi. Měsíc jsem opravil a přání vyřídím :)

  3. Gransy říká:

    Pokud to neni kachna, tak pry od Unora najede na Fred i Albansky registr :)

  4. Martin říká:

    Gransy: a co albánský státní podnik na pračky? :) (red dwarf)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..