Jak by měla vypadat podpora IPv6

Před několika dny vyšel v IETF soupis požadavků pro podporu IPv6 v zařízeních (BCP 177 známé také jako RFC 6540). Cílem tohoto soupisu je vyřešit problém slepice nebo vejce pokud možno přirozenou cestou. Jak je zmíněno v první části, IPv6 je tu s námi už celkem dlouho, ale většina výrobců síťových zařízeních ho stále bere spíše jako volitelnou součást, než jako základní funkcionalitu. Tento přístup je nejvíce patrný v segmentu zařízení určených pro domácnosti. Zde se výměna hardware řeší až v okamžiku, kdy ten současný doslouží (tady nelze očekávat hromadný nákup nových modemů a routerů jen pro IPv6). Samotný dokument obsahuje pět doporučení, kterými by se měli výrobci řídit:

  • nové implementace IP musí obsahovat podporu pro IPv6
  • aktualizace stávajících implementací by měly podporovat IPv6
  • podpora IPv6 musí být srovnatelná nebo lepší, než podpora IPv4
  • nové a aktualizované implementace by měly podporovat souběh IPv4 a IPv6 (dualstack) a nesmí mít IPv4 jako podmínku pro svůj běh
  • implementátorům se doporučuje aktualizovat software a hardware pro podporu IPv6, pokud je to možné.

Hlavně třetí bod je v současné době zanedbáván. I když se zařízení chlubí podporou IPv6, může nastat situace, kdy je například firewall funkční pouze pro IPv4 a pro IPv6 jsou k dispozici jen dvě záložky nastavení základních parametrů. Zajímavé bude také sledovat, jak se výrobci vypořádají s bodem čtyři, který znamená možnost běhu v IPv6 only síti (pokud máte pocit, že to vaše zařízení zvládne, můžete navštívit naši IPv6 laboratoř a vyzkoušet to v praxi). Ačkoliv poslední bod by nám měl dávat naději na lepší stav IPv6, uvidíme, jak to bude vypadat v praxi a zda výrobci vydají aktualizace s podporou IPv6 k již existujícím zařízením. 

Zbývá jen doufat, že tyto doporučení vezmou výrobci za svá a na trhu se objeví dostatek domácích routerů a modemů s podporou IPv6. Odstranila by se tak jedna z překážek pro zavedení IPv6, případně by byla odstraněna v rámci přirozené výměny dosluhujících zařízení.

Petr Černohouz

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..