Alokace na konci roku 2010

Ani na konci roku si správci sítí neudělali volno a dále alokovali nové adresy. Ba co více, prosinec byl dokonce z toho pohledu nejsilnějším měsícem; bylo alokováno téměř 30 miliónu adres. Pravděpodobně si již velká část poskytovatelů služeb uvědomila, že konec IPv4 adres je blízko a snaží se získat nějaké na poslední chvíli. Poměrně vypovídající je i fakt, že v silvestrovský den bylo ještě přiděleno téměř 850 tisíc IPv4 adres. Zvyšující se alokační aktivitu v roce 2010 zachycuje následující graf.

Měsíční IPv4 roku 2010

Pravidelného čtenáře mých příspěvků na toto téma jistě nepřekvapí, že nejaktivnějším regionem byl opět region Asie-Pacifik, který zabral více než polovinu celkové spotřeby – téměř 16 miliónů. Na druhém místě skončili Evropané s více než 7 milióny adres. Třetí byl region Severní Amerika, který si řekl o téměř 5 milionů. Předposlední byl region Latinská Amerika, který spotřeboval mírně přes 1 milión, a poslední Afrika nespotřebovala ani celý milión.

Nastavené tempo má samozřejmě vliv na další posun počitadla spotřeby směrem dopředu. IANA by podle současného odhadu měla přijít o adresy již v průběhu února 2011.

Následující graf ukazuje, jak alokovaly jednotlivé země.

Spotřeba IPv4 - prosinec 2010

Mírně překvapivá je třetí příčka pro Austrálii. Tento stát totiž do listopadu 2010 alokoval zhruba 41 miliónů adres a prosincové alokace tedy v tomto případě znamenaly navýšení o více než 10%. Další zajímavostí Austrálie je fakt, že v této zemi jsou alokovány více než 2 IPv4 adresy na obyvatele. Jen pro srovnání, v České republice je poměr IPv4 adres a obyvatel 0,65, v Německu to je 0,85.

A kolik poskytovatelů si v roce 2010 požádalo o IPv6? Na celém světě to bylo 1839 bloků; ke konci roku byl tak počet alokovaných IPv6 bloků 5259. V České republice přibylo ke stávajícím 60 dalších 30 bloků. Na Slovensku přibyly 2, v Maďarsku 4 a Poláci požádali o 36 bloků.

Rok 2011 bude ve znamení konce IPv4. Pokud tedy nejste připraveni na IPv6, rozhodně na nic nečekejte, času už mnoho nezbývá.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (13)

  1. Kurtyzán říká:

    U té autrálie je to opravdu vysoké číslo, asi si tam někdo založil farmu na weby ve velkém.

  2. traveler říká:

    Chybí mi tam explicitně prosincové číslo k Austrálii, i když si ho dokážu z vašich údajů vyvodit:)

  3. Ondřej Filip říká:

    traveler: Cislo je presne 4 393 984, bylo to 20 ruznych alokaci.

  4. aswerewr říká:

    Kto alokoval IPv6 na Slovensku? Da sa to zistit?

  5. jdobry říká:

    Prechod na IPv6 bude pekny nestesti. Neni tam NAT. Takze pokud potrebujete nevytrubovat vnitrni strukturu site, tak jsou 2 blba reseni.
    1) zustat na IPv4 dokud to pujde
    2) pouzit privacy extensions IPv6, ale to je z pohledu zpravce site nocni mura, zkuste pak hledat ktery pocitac je ktery uznitr zabezpecene site

    PS: nemyslim to ironicky

  6. Ondřej Filip říká:

    answerewr: Ano je to verejna vec. Jednalo se o breznovou (marec) alokaci 2a00:1e40::/32 firmy WEBGLOBE a pak prosincovou (december) alokaci 2a00:b000::/32 firmy DataNetworks.

  7. Ondřej Filip říká:

    jdobry: Rekl bych, ze rozumne nakonfigurovany firewall splni vse, co Vam dneska prinasi na IPv4 NAT.

  8. bleh říká:

    Odkial mate take presne info? Zdroje by sa zisli :) A odkial viete presne ake bloky boli alokovane? Kde sa to da pozriet?

  9. Bob říká:

    Nejak mi unika, k cemu muze Taiwan potrebovat tolik IPv4 adres. Takovy maly ostrovni statecek, kam ty adresy cpou? Ted v prosinci meli hezky velkou alokaci.

  10. LucaS říká:

    Rozhodně zajímavý čísla. Jsem zvědavý na ten samotný přelom…

  11. Ondřej Filip říká:

    Bob: Taiwan ma cca 32M adres na cca 23M lidi. To je sice hodne ale mene nez v pripade Australie.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..