Netmetr se mění na LibreSpeed a stává se světovým

Kdysi dávno CZ.NIC spustil projekt Netmetr. Cílem bylo poskytnout spolehlivý test rychlosti připojení pro běžné uživatele a zároveň pomoci ČTÚ (Český Telekomunikační Úřad) získat informace o stavu konektivity  v České republice. Projekt se zdařil, slavil úspěchy, lidé si měřili parametry svého připojení a ČTÚ získával mnoho zajímavých dat. Ve skutečnosti byla data tak moc zajímavá, že se ČTÚ rozhodl celý systém více  integrovat a dále rozvíjet. Použili stejný open-source projekt, na kterém byl založen Netmetr, a spustili Nettest – svojí vlastní instanci, jimi spravovanou a lépe integrovanou do jejich procesů. Bohužel to znamenalo, že původní projekt Netmetr pozbyl svůj účel a nedávalo smysl ho dále udržovat při životě.

Byl tu však ještě jeden use-case: Turris. V Turrisu jsme totiž Netmetr zaintegrovali do našeho webového rozhraní, tato funkce se stala velmi populární. Ale jelikož už nedávalo z pohledu CZ.NIC smysl projekt dále udržovat, stáli jsme před rozhodnutím. Buď uživatele připravit o vcelku oblíbenou funkci nebo převzít pod svojí správu celý projekt Netmetr. Jak ale nadpis blogu napovídá, zvolili jsme třetí možnost. Hledali jsme,
co je dostupné a našli jsme zajímavou alternativu.

A tou je LibreSpeed. Nejen open-source software pro měření parametrů linky, ale také celosvětová síť komunitně spravovaných serverů, proti kterým lze parametry připojení měřit. Rozhodli jsme se tedy k projektu připojit. Nainstalovali jsme server a nechali ho přidat do veřejného seznamu. V následujících týdnech budeme předělávat web Netmetru a budeme do něj integrovat nový test založený na LibreSpeed.

Integrace do Netmetr.cz ale zdaleka není vše. Hlavní důvod proč LibreSpeed řešíme je jeho integrace v Turris OS. A ta je hlavní novinkou právě vydaného Turris OS 6.3.0. Nyní lze z uživatelského rozhraní reForis kdykoliv spustit jednorázový test, ale také naplánovat pravidelné testování. To se poté provádí v náhodný čas v nočních hodinách, aby výsledky nebyly zkreslené současným využíváním internetu, například při streamování videa.

LibreSpeed přináší mnoho výhod. Kdokoliv, kdo bude dostatečně blízko našeho serveru, ho může použít pro otestování svého připojení. Webový test bude k dispozici na stránkách Netmetru, ale i cizinec, který jen projíždí kolem, si bude moci spustit test stejným způsobem, jak je zvyklý z domova – přes svojí oblíbenou aplikaci. Využije k tomu náš server, aniž by musel cokoliv vědět o místních podmínkách. Zároveň mohou naši uživatelé využívat k měření rychlosti i komunitní servery. Pokud bydlíte v Japonsku, je měření odezvy serveru v Praze zajímavé, ale mnohem relevantnější pro vás bude výsledek získaný ze serveru v Tokiu. Navíc  nasadit a udržovat LibreSpeed server je velmi jednoduché, takže pokud vám veřejné servery nestačí, není problém jejich síť rozšířit.

Pokud vás to zaujalo, budeme rádi, když náš server vyzkoušíte. A jestli znáte někoho, kdo má volný server s rychlou linkou v lokalitě, která ještě není dostatečně pokrytá, řekněte mu o LibreSpeed a že se může přidat .

Autor:

Komentáře (3)

  1. Oto Nový říká:

    Dobrý den,

    bude dostupný LibreSpeed také na routeru Turris 1.1?

    Děkuji.

  2. Michal Hrusecky říká:

    Dobrý den,

    v nejbližší době nebude. Klient, který používáme, je napsaný v Go a to bohužel nepodporuje architekturu CPU na Turris 1.X.

  3. Michal Peterka říká:

    Nejpozitivnější změnou je, že už to není určené pro měření výkonu počítače, ale skutečně přenosových parametrů. Nicméně Ookla je Ookla

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..