200 EUR s mojeID pro studující v Německu

S rostoucími cenami energií se každá země vyrovnává různě. Některé země se snaží pomoci těm, na které ceny dopadají nejvíce, solidárními příspěvky. U nás je tak například možné od loňského srpna čerpat jednorázový příspěvek 5 000 korun na dítě. Stát v tomto případě odvážně a netradičně vsadil na zjednodušení procesu podání žádosti pomocí digitální identity jako například MojeID. Zájem o tento způsob podání žádosti byl tak veliký, že v některých momentech selhávala státní infrastruktura základních registrů. Jenom v srpnu si za tímto účelem napojilo svůj účet MojeID na systémy státní správy pět tisíc osob. To ukazuje mimo jiné také na fakt, že pokud stát přijde se zajímavou elektronickou službou, pro občany není problém si digitální identitu zřídit.

Minulý týden, 15. března, spustilo podobnou akci Německo. Tam se rozhodli jednorázovým příspěvkem 200 EUR podpořit studenty a to nejen studenty německé, ale i ty z ostatních zemí, tedy včetně České republiky, kteří v Německu studují například v rámci programu Erasmus. Pro rychlé ověření totožnosti umožňuje jejich systém podávání žádostí využít digitální identity ostatních zemí, které jsou dostupné v rámci sítě eIDAS. Takovou identitou je od loňského července právě MojeID.

Podání žádosti vyžaduje kód, který  student dostane od své školy. Ale i v průběhu čekání na kód může začít řešit další podmínky žádosti. Jedním z nich je zřízení účtu u německé federální služby BundID. V rámci tohoto procesu zřízení je právě nutné ověřit totožnost a k tomu je možné využít domovskou digitální identitu. A to je právě s MojeID hračka.

Čechů studujících v Německu asi nebudou statisíce, ale pro ty, kteří se pro vzdělání v této zemi rozhodli, by určitě byla škoda nabízenou možnost nevyužít. 200 EUR nejsou malé peníze. Co je možná podstatnější, že tento systém ukazuje, že vzájemné uznávání elektronické identity v Evropských zemích existuje a funguje. Občas mě zarazí, když se v souvislosti s chystanou Evropskou digitální peněženkou objevují „vizionáři“, kteří popisují, jak to bude skvělé, až jednou bude možné s jednou digitální identitou přistupovat k zahraničním online službám. Haló, budíček! Toto je přeci možné již od roku 2018 – viz možnosti, kde podat daňové přiznání, žádost o výpis z rejstříku trestů, požádat o důchod nebo přihlásit se na vysokou školu. Jen musíte mít tu správnou digitální identitu. A tou nejuniverzálnější digitální identitou, která nabízí občanům Česka nejširší možnost využití bez bezpečnostních kompromisů, je právě MojeID.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..