Něco čísel o MojeID aneb Neboj(í)te se Czech POINTu!

Impulsem k napsání dnešního příspěvku byla jedna z nejméně oblíbených činností, které znám. Daňové přiznání. Ano, povinnost, kterou rádi vyměníte za mytí nádobí nebo úklid dětského pokoje, dolehla i na mě. Ale musím říct, že odpor k ní je dán spíše historickými zkušenostmi než aktuálním stavem, kdy nám vše ulehčí elektronická identita, v mém případě MojeID.

Prosím nezáviďte mi, ale daňové přiznání jsem zvládl podat již minulý týden. Měl jsem již pohromadě všechny potřebné podklady a tak mi to vzalo jeden večer stěží 15 minut. Využil jsem k tomu Portálu MOJE daně, kde stačilo vybrat Elektronické formuláře, následně Daň z příjmů fyzických osob a Předvyplnit přiznání. Metoda přihlášení byla v mém případě jasná, tedy Identita občana a v ní volba MojeID – úroveň „značná“ (standardní přístup). Díky načtení osobních údajů bylo vyplňování těch několika čísel, navíc díky nápovědnému průvodci, opravdu hračkou.

Co když ale elektronickou identitu používat ještě neumím? Nevadí, začít s ní můžete právě teď a ještě s ní také stihnete podat letošní daňové přiznání. Na stránkách služby MojeID si stačí založit svůj účet a pak následovat velmi podrobný návod. Pro plnohodnotné využívání potřebujete totiž napojit účet MojeID na systémy státní správy. K tomu je třeba účet zabezpečit tzv. dvoufaktorovým ověřováním (typicky si vybíráte ověření pomocí aplikace MojeID klíč v mobilním telefonu) a následně ověřit svoji identitu jednou ze tří dostupných metod. Přesto, že jsou dvě metody online (přihlášení pomocí Datové schránky nebo pomocí jiné již existující elektronické identity), pro začátečníka je ideální volbou vybrat si ověření na pracovišti Czech POINT. Zcela jistě najdete nějaký ve své blízkosti a k ověření tam budete potřebovat jen platný doklad totožnosti a žádost, kterou vám systém MojeID připraví. Žádost obsahuje přesné instrukce pro vás i pro pracovníka Czech POINTu, tedy se nebojte, že byste to na přepážce neuměli vyřešit. Doby, kdy požadavek na „Czech POINT“ zastavil celou poštu, jsou naštěstí dávno pryč! Ověření je zdarma, pokud si tedy nekoupíte los! :) Vězte, že ověření na Czech POINTu volí dlouhodobě téměř 2/3 všech osob, kterým mojeID účet na systémy státní správy napojujeme, tedy cesta je to více než prošlapaná. Jak je vidět z následujícího grafu, většinou pouze o víkendech se jí další dvě metody blíží, co se četnosti použití týká. Logicky, to je totiž většina poboček Czech POINTu zavřená. Nevadí, žádost lze na přepážku zanést i kdykoliv později.

Věřím, že se mi tímto článkem podaří alespoň částečně erodovat dva zaprášené zkamenělé strašáky, co si nosíme v hlavách. Tedy, že daňové přiznání je hrozná práce, a že zprovoznit si a ovládnout svoji elektronickou identitu, navíc díky návštěvě Czech POINTu, je aktivita jen pro ajťáky. Denně nám v MojeID přibývají velké desítky účtů napojených na systémy státní správy (už jich máme hodně přes 70 000) a denně využívají přihlašování pomocí MojeID účtu tisíce z nich, viz naše veřejné statistiky. V současné době zhruba třetina z nich míří do služeb komerčních a druhá pak právě do služeb eGovernmentu. Pro ty, co ještě snesou další sadu čísel nebo chtějí další motivaci, proč si MojeID založit, tu mám další grafy.
Kromě více než 1 300 komerčních služeb, jejichž základní přehled je v katalogu, se s účtem MojeID můžete přihlašovat k 350 službám státu. (A to pro dnešek vynechávám informace o službách zemí EU, kde lze mojeID použít také!). Právě služby eGovernmentu přibývají v posledních letech jako houby po dešti, a proto i vás jistě zaujmou ty, které z těchto služeb jsou pro uživatele MojeID neoblíbenější. Na následujícím grafu jsou vidět služby, které mají nejméně 1 % podílu přihlášení pomocí MojeID za poslední měsíc.

Zajímalo mě také, jak se zájem o služby státu v posledním měsíci měnil. Zjistil jsem, že nejoblíbenější služby jsou v TOP výběru zcela stabilně. A protože jsem začínal daňovým přiznáním, budu jím i končit. Z následujícího grafu je vidět, že přihlášení k Portálu MOJE daně mělo poslední měsíc mírně rostoucí zastoupení. Že by se blížil poslední možný termín podání? :)

Při zpracování jsem využil součtových dat (bez vazby na konkrétní uživatele) interních, ale i dat od Správy základních registrů, které dostáváme jednou týdně o přihlášení pomocí MojeID do služeb Governmentu.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..